Haza tudunk utazni karácsonyra? - Új lehetőség a karantén hosszának csökkentésére Angliában 1

Az utazási korlátozások ellenére vannak, akik úgy döntenek, hazautaznak az ünnepekre Magyarországra. Mindenki szeretné családjával tölteni a karácsonyt, ám sokan nem engedhetik meg a több hetes karantént, ami a két oszágban összeadódva akkorára duzzad, hogy szabadságokkal le nem fedhető és persze kötelezően eltöltendő. Mindenki keresi a megoldásokat és nemrégiben reppent fel egy egy biztató hír: Angliában, negatív teszt esetén csökkenthető a karantén ideje.

Haza tudunk utazni karácsonyra? - Új lehetőség a karantén hosszának csökkentésére Angliában 3

Angliai könnyítés

December 15-től él a “Karanténfeloldó tesztelési rendszer” a Test to Release for International Travel scheme. Ennek keretében, aki ezután a dátum után érkezik vissza Angliába, magánúton igényelhet koronavírus tesztet. Ha a teszt negatív, feloldást kap a 10 napos karantén alól. A rendszer sajnos nem fedi le az egész Egyesült Királyságot, csak Angliára vonatkozik, Skócia, Wales és Észak-Írország nem vesz részt a programban.

Visszautazás előtt kell jelentkezni a rendszerbe

Csavar is van a a dologban: még azelőtt jeleznünk kell igényünket, hogy szeretnénk élni a lehetőséggel, hogy visszatérnénk Angliába és kötelezően kitöltenénk az úgynevezett passenger locator form-ot. Emellett előre le is kell foglalnunk időpontonkat a koronavírus tesztre is, melynek részleteit (hely, időpont) meg kell adnunk az űrlapon. Könnyítésként annyi szabadságot kaphatunk a dologban, hogy visszatérés után is jelentkezhetünk a rendszerbe, ám ekkor már ki kell tölteni egy második űrlapot is.

Maximum felére csökkenthető a karantén ideje

Habár a karanténban kötelezően eltöltött napok számát csökkenthetjük ezzel a lehetőséggel, akkora könnyítést mégsem jelent a dolog, hiszen csak visszaérkezés után 5 nappal kérhető. Magyarország ugyanis nem szerepel a kivételek listáján, így otthonról visszatérve Angliába hivatalosan 10 napot kellene eltölteni karanténban. Ezt a majdnem két hetet csökkenthetjük le ezzel a lehetőséggel, így a kötelező izoláció a teszt negatív eredményétől számítva 4-5 nappal lehet kevesebb.

És otthon mi a helyzet?

Persze, aki nyakába veszi az országot és rászánja magát az utazásra, annak az otthoni, magyarországi lehetőségeket is fel kell derítenie. A londoni nagykövetség honlapján a koronavírussal kapcsolatos szekciót december 14-én frissítették utoljára, így viszonylag naprakész információkkal rendelkezik és egy hasznos GYIK kérdéssorral igyekszik segíteni honfitársainknak.

Felhívnánk azonban a figyelmet arra, hogy a “Karanténfeloldó tesztelési rendszer” a Test to Release for International Travel scheme lehetőségét Angliában csak december 15-én vezették be, és az elmúlt hetek korlátozásokkal kapcsolatos változásait figyelembe véve érdemes a biztonság kedvéért újra leellenőrizni mielőtt bármit is megvennénk.     Forrás

Megosztás