EBOLA: “Mindenkit elveszítettem” 1

Egy kislány 11 családtagját veszítette el a libériai Monroviában, ahol a valaha volt legpusztítóbb Ebola járvány tombol.

Ebola áldozat

A monroviai Logan város nyomornegyedében a 14 éves Teneh Nitvor egy műanyag széken ül és a szemközti pünkösdista templomból kiszűrődő egyházi éneket hallgatja.

Asszonyok fehér vászonba öltözve az itteni hagyományos csörgő dobokat rázzák és helyi dialektusban énekelve fohászkodnak. Énekléssel próbálják megvédeni magukat az Ebolától.

A közösség kétségbeejtő nyomorban él, ilyen borzalmakkal azonban még soha nem néztek szembe, de Teneh számára ez már túl késő. A vírus átgázolt az otthonán és megölte 11 családtagját. Múlt pénteken hagyta el Monrovia egyik nemrég emelt szükségkórházát kezében szorongatva az igazolást, hogy túlélte az Ebolát. Egyedül ő és senki más.

Kifakult pamut fejkendőt visel. A szeme könnybe lábad, ahogy felsorolja a halottai nevét. „Mindenkit elveszítettem” – mondja. Teneh nagymamája ápolása közben kapta el a vírust. „Beteg volt, és hiába romlott az állapota, nem akart kórházba menni. Én ápoltam, de belehalt a betegségbe. Aztán engem elvittek a szükségkórházba és két hétig voltam ott, mire meggyógyultam.” – meséli szomorúan.

De még ez sem minden. Hiába az immunitás és hiába a hivatalos igazolás. Miután visszatért Loganba, a főbérlője kilakoltatta, az ismerősei pedig messze elkerülik attól rettegve, hogy elfertőzi őket.

Legyen szó akár egy pusztító járványról, akár egy újabb összeesküvés elméletről, ami pénzről, olajról, vagy éppen hatalomról szól, a járvány sújtotta területeken élő egyszerű embereket ez nemérdekli. Ők csak élni szeretnének.

 

Libéria, de különösen a főváros nyomornegyedei képezik a minden idők legpusztítóbb Ebola járványának epicentrumát. A járvány februárban kezdődött Guineában. A VHO szerdán kiadott jelentése szerint a 17,145 regisztrált beteg közül több, mint 6 ezren már meghaltak, de félő, hogy további több ezer nem jelentett halálos áldozat is van.

 

Forrás: The Telegraph

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után