Döbbenetes új adatok, közzétették mekkorát zuhant Nagy-Britannia exportja az EU-ba a Brexit óta 1

A korábban az EU-ba exportált brit termékek több, mint 40 százaléka eltűnt az európai polcokról a Brexit óta – derül ki a “meglehetősen sivár és szomorú” új adatokból.

Döbbenetes új adatok, közzétették mekkorát zuhant Nagy-Britannia exportja az EU-ba a Brexit óta 3

A Brexit hatásait számszerűsíteni próbáló közgazdászok hétfőn közzétett kutatásukban arra figyelmeztettek, hogy az új bürokrácia tömegesen riasztja el az exportőröket. És azt is elmondták, hogy kutatásaik azt mutatják, hogy az új jogszabályok által teremtett exportszakadék az új kereskedelmi rendszer hatálybalépése óta eltelt több mint egy évben “inkább csak tovább szélesedett, mint bezárult volna”, vagyis a helyzet csak romlik tovább.

Az Aston Egyetem Business Prosperity Központjának kutatói úgy találták, hogy a kisvállalkozások azok, akik a legkevésbé képesek megbirkózni a kormány új bürokráciájával, és náluk a legvalószínűbb, hogy egyszerűen felhagynak a külföldi értékesítéssel.

“Úgy találjuk, hogy az [EU-UK Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodás] miatt az Egyesült Királyságban jelentős mértékben csökkent a kereskedelmi kapacitás az EU-ba exportált árufajták tekintetében” – olvasható a tanulmányban. „Becslésünk szerint a korábban az EU-ba exportált termékfajták 42 százaléka eltűnt a 2021 januárját követő 15 hónap során. Ez a visszaesés háromféleképpen bontakozott ki: számos exportőr abbahagyta az EU-ba irányuló exportot, a fennmaradó exportőrök csökkentették az exportjukat, és kevesebb új exportőr választja az uniós piacra lépést.”

Az akadémikusok szerint ezen exportőrök elvesztése valószínűleg hosszú távon károsítja az Egyesült Királyság gazdaságát azáltal, hogy csökkenti “a jövőbeli exportnövekedés mértékét, és károsítja az Egyesült Királyság amúgy is gyenge termelékenységét”.

Az EU-val kötött Brexit-megállapodás értelmében a brit exportőröknek rengeteg új papírmunkát kell elintézniük, hogy exportálni tudjanak a kontinensre. Az Egyesült Királyság az EU tagjaként része volt az egységes piacnak és a vámuniónak, és mentesült e követelmények alól.

Dr. Oleksandr Shepotylo, a tanulmány társszerzője ezt mondta: „Azok a termékfajták tűntek el leginkább, amelyek exportértéke alacsony – ezt azért tudjuk, mert az átlagos exportérték nőtt a termékek számának csökkenésével. Ezeket a termékeket jellemzően kisvállalkozások vagy új exportőrök exportálják. És ezek a kisebb vállalkozások azok, amelyek általában sokkal többet exportálnának a jövőben, ahogy növekednek.”

A Kisvállalkozások Szövetsége tavaly azt közölte, hogy 10 Európába exportáló cégből hét tapasztalt problémákat, és majdnem minden negyedik teljesen felfüggesztette az exportot. A tanulmány szerzője, Jun Du professzor szerint fontos, hogy a kormány politikája által okozott problémát “nyíltan elismerjék és megvitassák”.

“Az itt bemutatott bizonyítékok a Brexit valódi veszteségeit mutatják, az Egyesült Királyság globális kereskedőként való általános versenyképességét illetően.” – folytatta Du professzor.

„Az Egyesült Királyság kereskedelmi kapacitásának jelentős zsugorodása, valamint az exportértékek egyre kevesebb termékre való koncentrálódása komoly, hosszú távú aggályokat jelez az Egyesült Királyság jövőbeli exportjával és termelékenységével kapcsolatban.”

“A vita ennek kapcsán elengedhetetlen ahhoz, hogy az Egyesült Királyság elkezdhesse kezelni jelenlegi problémákat. Természetesen senki sem javasolja, hogy visszatérjen az EU-ba, de vannak együttműködések, beszélgetések és viták, amelyeket le kell folytatni. Ha az Egyesült Királyság politikai vezetői ezt nem teszik meg és nem ismerik el a tényeket, még hosszabb távú problémák irányába fogják kormányozni az országot.”  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után