Muhammadu Buhari nigériai elnök azt mondta, hogy nem igényel bocsánatkérést David Camerontól a „különösen korrupt” országokkal kapcsolatos megjegyzései miatt. Ehelyett, azt kéri, hogy „adják vissza Nigériának a vagyonát”.

cameron korrupt

„Miért is kérjenek bocsánatot tőlem? Valami megfoghatóra van szükségem.” – mondta Muhammadu Buhari, amikor elmondta vitaindító beszédét a Nemzetközösség Londonban tartott korrupció-ellenes csúcstalálkozóján.

A nigériai és afganisztáni tisztviselők bírálták David Cameront, miután kamerára vették, amint azt mondta a királynőnek, hogy ez a két ország „talán a legkorruptabb a világ országai közül”.

Hallották, ahogy a miniszterelnök a következőket mondta: „Nagyon sikeres kormányülésünk volt ma reggel, amin a korrupció-ellenességgel kapcsolatos csúcstalálkozóról beszéltünk, és velünk voltak a nigériaiak… tulajdonképpen, velünk voltak a Britanniába érkező legkorruptabb országok vezetői.”

Buhari — akinek Justin Welby Canterbury érsek elismerte a korrupció-ellenes erőfeszítéseit a királynővel való találkozója során — arra utalt, hogy Britanniát „biztonságos menekülő útvonalként” használják a bűnözők, akik kicsempészik Nigéria vagyonát. Az elnök felszólította a jelenlévőket arra, hogy hozzanak létre egy nemzetközi infrastruktúrát a korrupció elleni harcra és telepítsék haza azt a vagyont, amit elloptak és határokon keresztül vittek ki az országból.

Korábban, Buhari szóvivője, Garba Shehu, a közösségi médián reagált a témával kapcsolatban, ahol egy hivatalos oldalon azt mondta, hogy Cameron Buhari korrupció ellen folytatott „jó munkája” ellenére hozta kellemetlen helyzetbe a nigériaiakat.

„A miniszterelnök, bizonyára Nigéria egy régi képét látja” — mondta. „Változnak a dolgok a korrupcióval és minden mással kapcsolatban is.”

A Gibraltárba való látogatása során, Philip Hammond külügyminiszter azt mondta, hogy Cameron „pusztán csak egy tényt állapított meg” a megjegyzéseivel.

„Mindkettő komoly korrupciós gondokkal küzdő ország, és mindkét ország vezetője tisztában van ezekkel a problémákkal és eltökélték magukat arra, hogy foglalkoznak velük” — mondta.

A Nemzetközösség főtitkára, Patricia Scotland „sajnálatosnak” nevezte az izgalmat, amit David Cameron óvatlan megjegyzése okozott. Az egykori munkáspárti kormányminiszter a következőket mondta a BBC Radio Four Today c. műsorában: „Úgy gondolom, sajnálatos az, hogy ez ilyen módon került közlésre.”

„Szerintem annak, hogy megtartottuk ezt a konferenciát, az a lényege, hogy Buhari elnök és sok más vezető… mindenki tudja, hogy a korrupció egy globális probléma és folyamatban van a harc a legyőzésére.”   Forrás: www.independent.co.uk

Ugrás a HuNglia főoldalára