Több, mint 100 olyan cég nevét tették szégyenlistára Nagy-Britanniában, akik összesen több százezer fonttal tartoznak a dolgozóknak, és a minimálbért sem fizették ki rendesen.

151023-monsoon

A hivatalos listán 115 cég neve van feltüntetve, akik összesen £389,000-tal tartoznak alkalmazottaiknak. Ez még rosszabb fényt vet rájuk, ha azt is figyelembe vesszük. hogy a fizetéseket emelni kellett volna, nem pedig lecsapni belőle, ugyanis a brit minimálbér október 1-től £6.70-re emelkedett óránként minden 21 évet betöltött felnőtt számára.

A kiskereskedelemben tevékenykedő Monsoon Accessorize áll a kormány által készített szégyenlista élén, amelyben azok a vállalatok kerülnek listázásra, akik nem fizették ki rendesen az alkalmazottaknak még a minimálbért sem. A lista első helyezettje összesen £104,508-ot nem fizetett ki 1,438 dolgozójának. A cég azt reagálta, hogy lépéseket tesznek annak érdekében, hogy ezt a bakit kiküszöböljék.

A Monsoon arra hivatkozik, hogy az alkalmazottai kedvezményekben részesültek a saját cégüknél való ruhavásárlásokból, ami azonban lejött a fizetésükből. A turpisság az adóhatóság egyik vizsgálata során derült ki.

A szégyen lista első öt helyezettje:

  1. Monsoon Accessorize Ltd – £104,508 tartozás 1,438 dolgozónak
  2. Tyne & Wear Riding for the Disabled Association – £27,152 tartozás 6 dolgoznak
  3. Project Security UK Ltd – £23,857 tartozás 18 dolgozónak
  4. Carl Keith Salons Ltd – £20,535 tartozás 5 dolgozónak
  5. Cornwall Glass & Glazing Ltd – £14,254 tartozás 9 dolgozónak

A teljes listát itt találjátok.

„Azok a cégek, akik a minimálbért sem fizetik ki az alkalmazottaknak, azok az alacsony fizetésből élőkés családjaik életminőségét, és életszínvonalát veszélyeztetik. Áprilistól bevezetjük a nemzeti létminimum szintjét, ami £900-os éves fizetésemelést fog jelenteni mindenkinek, aki teljes munkaidőben dolgozik minimálbéren. Nem fogjuk hagyni, hogy bármelyik cég is kilógjon a sorból.” – nyilatkozta Nick Boles, üzleti miniszter.

A nemzeti létminimum £7.20-ra fogja emelni a mostani minimálbért áprilistól, minden 25 évet betöltött számára. A tervek szerint 2020-ra ezt £9-ra emelik fokozatosan.

A cégek listájának nyilvánosságra hozását nagyon sokan örömmel fogadták, azonban sokak szerint ez csak a jéghegy csúcsa, és valójában ennél is sokkal több cég van, ami a minimális órabért sem fizeti ki a keményen dolgozó munkaerő számára.      Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/business-34608028

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára