Brutálisan megemelkedtek az autó biztosítások Nagy-Britanniában, sokan az autójuk eladását fontolgatják az egekben lévő kiadások miatt 1

Az autóbiztosítási díjak csaknem 50 százalékkal drágultak az elmúlt évben, a leginkább a millenniumi korosztály és az idősebb sofőrök biztosításai „szálltak el”. A Consumer Intelligence elemzése, amely a Confused.com, a Go Compare, Compare the Market és a MoneySuperMarket adatait vizsgálja, azt derítette ki, hogy a díjak átlagosan 48 százalékkal emelkedtek a 2023 júniusáig tartó 12 hónapban. 2018 eleje óta így most a legmagasabbak.

Brutálisan megemelkedtek az autó biztosítások Nagy-Britanniában, sokan az autójuk eladását fontolgatják az egekben lévő kiadások miatt 3

Az autóbiztosítás gyorsan az egyik legnagyobb összegű háztartási számlává kezd válni, ami még több pénzügyi nehézséget okoz a magas infláció, valamint a hiteltörlesztők és a bérleti díjak emelkedése közepette. Júniusban az Ernst and Young közgazdászai arra figyelmeztettek, hogy 2022 nehéz év volt a biztosítók számára, és azt jósolták, hogy 2023 végére a díjak 16 százalékkal emelkednek. A legfrissebb adatok azonban azt mutatják, hogy ennek már a négyszeresére emelkedtek sok helyen.

A 67 éves David Trenner például a múlt hónapban megdöbbenve fedezte fel, hogy az Esure 283 GBP-ról 547 GBP-ra emelte a Renault Clio-jának az éves prémiumát, ami 93 százalékos növekedést jelent. “Az infláció miatt egy kis növekedésre számítottam ugyan, de nem 93 százalékosra” – mondta.

Más biztosítóknál lévők, mint például az LV és a Direct Line, szintén panaszkodtak a brutális emelésekre. A Consumer Intelligence szerint a 25 és 39 év közöttieket, valamint a 65 év felettieket érintette leginkább az autóbiztosítások emelkedése, ezen korosztályok számára az átlagos díjak több mint 50 százalékkal ugrottak meg. Ami pedig a régiókat illeti, a skóciai és londoni sofőrök díjai emelkedtek meg a legjobban.

Eközben az öt legnagyobb cég vezetői hat- és hét számjegyű prémiumokat kaptak tavaly. Az Admiral Group összesen 2,15 millió fontot adott Milena Mondini de Focatiis vezérigazgatónak és 1,23 millió fontot Geraint Jones pénzügyi igazgatónak, míg az Aviva vezérigazgatója, Amanda Blanc 5,52 millió fontot keresett.

Ros Altmann, egy konzervatív párti képviselő a The Independentnek azt mondta, hogy „az infláció nyilván szerepet játszik, de nem magyarázhatja a 48 százalékos [teljes növekedést]”. Azt mondta, hogy a biztosítók kockázati modelljeinek az átláthatóságának a hiánya és a járvány utáni kárigények számának növekedése is valószínűleg szerepet játszik az emelkedésben. De elismerte, hogy nem sok mindent lehet tenni.

„Nem vagyok benne biztos, hogy a szabályozók bármit is tehetnek, mivel legutóbbi beavatkozásaik a legtöbb ember számára még magasabb díjakat eredményeztek.” – mondta.

A Financial Conduct Authority (FCA) szerint a növekvő javítási költségek miatt megugrottak a gépjármű-biztosítások árai, Tim Kelly, biztosítási szakértő és a MotorClaimGuru.co.uk webhely tulajdonosa azonban azt mondta, hogy egyes biztosítók csak azért emelik az árakat, hogy növeljék a profitot a Covid-járvány után.

A biztosítók elmondása szerint a fő bűnös az infláció. A Brit Biztosítók Szövetsége szerint az emelkedő energiaszámlák, valamint a festék- és anyagköltségek megnövekedése növelte a javítási költségeket, amelyek durván 33 százalékkal nőttek.

Egy másik tényező a szabályozás változása. 2022 elején betiltották az úgynevezett bonus-malus rendszert, ami azt jelenti, hogy a biztosítók nem számíthatnak fel többet a meglévő ügyfeleknek, mint az újaknak. A szakértők szerint a viselkedésbeli változások is hatással vannak az árakra. Két évvel ezelőtt a szokásosnál alacsonyabb volt a bejelentések száma, mivel a járvány idején kevesebben vezettek. Ám mostanra az emberek visszatértek a megszokott rutinjukhoz, ismét nő a kárbejelentések száma. Az elektromos járművek növekvő száma is közrejátszhat, mivel ezek javítása jóval magasabb lehet, mint egy normál autóé.

A 25 év alattiak esetében, akik hagyományosan a legmagasabb biztosítási díjakat fizetik, volt a legalacsonyabb a növekedés, náluk 38 százalékos emelkedés tapasztalható. A lakóhelyünk miatt is drágulhatnak a számlák. A legnagyobb növekedés Londonban és Skóciában volt, ezeken a területeken 53 százalékkal emelkedtek az árak. Északkeleten volt a legkisebb, ott 43 százalékos átlagos növekedés volt tapasztalható, bár ez sem nevezhető barátinak.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után