A brit miniszterelnök ellen készült merényletre két személy 1

Egy frissen nyilvánosságra hozott jelentés szerint a biztonsági szolgálat és a rendőrség minden bizonnyal egy Theresa May, brit miniszterelnök elleni merényletet hiúsított meg.

theresa may brit miniszterelnök

Két embert tartóztattak le az ügy kapcsán, annak az alapos gyanújával, hogy a brit miniszterelnök elleni merényletet terveztek és készítettek elő. A jelentésben az is benne van, hogy Theresa May meggyilkolását a miniszterelnöki rezidenciánál, a Downing Streeti otthona előtt tervezték. Eddig annyi derült ki, hogy a két leendő merénylő egy táskának álcázott bombát  robbantott volna a Downing Street 10 kapuja előtt, aztán késekkel támadtak volna a brit kormányfőre.

A két személyt néhány nappal ezelőtt fogták el Birminghamben és Londonban tartott összehangolt rendőri akciók során. Jelenleg is őrizetben vannak és a vád ellenük terrorcselekmény kitervelése. A bíróság előtt a szerdai napon kell megjelenniük először.

A gyilkossági kísérlet tervét a hatóságok a kormány számára csak tegnap hozták nyilvánosságra. A brit titkosszolgálat feje azt is elárulta, hogy összesen kilenc terrorcselekményt sikerült meghiúsítaniuk az elmúlt év során. A rendőrség azt is elárulta, hogy a két gyanúsított a 20 éves Naa’imur Zakariyah Rahman Észak-Londonból és a 21 éves Mohammed Aqib Imran Birmingham városából.

A brit miniszterelnök ellen készült merényletre két személy 3

A miniszterelnök hivatalos szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni az ügy kapcsán.

Ezzel párhuzamosan egy másik szomorú dolog is napvilágot látott. Egy másik nyilvánosságra hozott jelentés szerint ugyanis a májusi bombatámadás, ami Manchester városában volt, megelőzhető lett volna. Abban a támadásban ugyanis Salman Abedi 22 ember életét oltotta ki, amikor Ariana Grande koncertje után felrobbantotta magát. Mint kiderült, Abedit az MI5 már megfigyelés alatt tartotta, vagyis szerepelt a gyanús személyek listáján, de „akkoriban még nem értékelték úgy, hogy komoly fenyegetést jelentene” a személye.

„Elképzelhető, hogy konkrétan a Manchester Arénában történt robbantás megelőzhető lett volna, ha a kártyalapok máshogy kerülnek kiosztásra.” – ismerte be Mr. Anderson.

Mr. Andrew Parker, a titkosszolgálat feje azt is elmondta a kormányhoz intézett beszédében, hogy bár az iszlám államot legyőzték Szíriában, még mindig próbál támadásokat szervezni különböző más országokban, többek közt Nagy-Britanniában is. A közösségi médiát használják, méghozzá egyre nagyobb mértékben, hogy leendő merénylőket toborozzanak.      Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

Megosztás