Brexit: Theresa May terve tegnap elbukott, MA pedig eldől, hogy kilép-e Nagy-Britannia megállapodás nélkül 1

A parlamenti képviselők Westminsterben a szerdai nap folyamán arról fognak szavazni, hogy kiléphessen-e az ország megállapodás nélkül is az EU-ból. Minderre azok után kerül sor, hogy a keddi napon a miniszterelnök és a kormány Brexit tervezete ismét elbukott a parlamentben, ugyanis a képviselők hatalmas többséggel leszavazták azt másodjára is.

A mai szavazáson a konzervatív párti képviselők arról szavazhatnak majd szabadon, hogy szeretnék-e, hogy Nagy-Britannia akár megállapodás nélkül is kilépjen a hónap végén, vagy nem. A tegnapi szavazást követően egyre inkább úgy tűnik, hogy két opció maradt, vagy megállapodás nélkül lép ki a szigetország, vagy ki sem lép.

Brexit: Theresa May terve tegnap elbukott, MA pedig eldől, hogy kilép-e Nagy-Britannia megállapodás nélkül 3

A kérdés úgy hangzik majd, amire igennel vagy nemmel kell szavaznia a képviselőknek, hogy „Engedélyezze-e a Parlament az Európai Unió elhagyását egy kilépési megállapodás vagy a vele való jövőbeli kapcsolatról szóló bármiféle írásos dokumentum nélkül március 29-én”. Amennyiben a megállapodás nélkül való kilépés lehetőségét leszavazza a parlament, ahogy arra nagy valószínűséggel számítani lehet az eddigiek alapján, úgy csütörtökön egy harmadik fontos szavazás következik majd a parlamentben. Ez pedig arról szól majd, hogy felhatalmazzák-e Theresa Mayt, hogy „hosszabbítást” kérjen az EU-tól az 50. cikkelyben lévő két éves kilépési procedúrára.

Mindez azok után, hogy a képviselők hatalmas fölénnyel ismét leszavazták Theresa May kilépési terveit, méghozzá 391 szavazattal 242 ellenében, ami 149 fős többséget jelent, annak ellenére, hogy a miniszterelnök az utolsó pillanatban azt mondta hogy sikerült az EU-val módosítani valamennyit az ír határ kéréskörén a Strasbourgban folytatott tárgyalásokon. Elvileg ez biztosította volna, legalábbis May véleménye szerint, hogy az EU ne tudja Nagy-Britanniát határozatlan ideig a vámunióban tartani, ám minden hiába, a terve elbukott.

May ezt követően azt mondta a parlamenti beszédében, hogy ő még mindig úgy hiszi, hogy a legjobb opció Nagy-Britannia számára a megállapodással való kilépés, és hogy az a megállapodás amit kiharcoltak, és most leszavazásra került, a lehetőségek közül a legjobb és nem is lesz más, ennél jobb tervezet, amit az EU elfogadna.

Brexit: Theresa May terve tegnap elbukott, MA pedig eldől, hogy kilép-e Nagy-Britannia megállapodás nélkül 4

„Valamit tisztázzunk. A megállapodás nélkül való kilépés leszavazása és a kilépési procedúra elnyújtása nem oldja meg a problémáinkat. Az EU majd meg fogja kérdezni, hogy miért akarjuk eltolni a Brexitet, és a parlament erre a kérdésre nem fog tudni válaszolni. Vissza akarjuk vonni az 50. cikkelyt és megállítani a kilépést? Akarunk egy újabb népszavazást? Vagy esetleg egy másik megállapodást szeretnénk? Az hogy ezek közül kell választanunk, nem egy irigylésre méltó helyzet. Mivel azonban a parlament ma azt a döntést hozta, amit a szavazás eredménye mutat, ezek az opciók maradtak számunkra.” – mondta a miniszterelnök.

„A miniszterelnök hagyta az országot kifutni az időből, ami a kilépést illeti, és ezzel együtt az ő ideje is lejárt.” – nyilatkozta Jeremy Corbyn, az ellenzék vezetője.

Ahhoz, hogy a kilépés meghosszabbítása megvalósulhasson, a többi 27 tagállamnak is bele kell egyeznie, és maximum május 23-ig lehet eltolni. Az Európai Bizottság elnöke emellett azt is közölte, hogy amennyiben a brit képviselők leszavazzák az utolsó pillanatban a britek által kiharcolt módosításokat, úgy nem lesz következő alkalom, ez volt az utolsó utáni esély a variálásra. Az újabb fontos szavazás tehát ma (szerdán) este esedékes.    Forrás

Megosztás