A Brexit levezényléséért felelős részleg egyik kulcsfigurája, Oliver Robbins váratlanul lemondott posztjáról és új munkát kap a Downing Street-en, miután állítólag több éles vita is kialakult közte és David Davis „Brexit miniszter” közt.

Oliver Robbins-t új, koordinációs feladatokkal bízták meg. Eddig mint köztisztviselő és mint Theresa May fő Brexit tanácsadója dolgozott, ám a hírek szerint a kinevezése napjától fogva  voltak konfliktusok közte és a kilépésért felelős részleg vezetői közt. Kormánypárti, névtelen hírforrások szerint Davis és Robbins közt folyamatosan pattanásig feszült a húr, és semmiféle kedvességet nem mutattak egymás irányába.

Mr. Robbins távozása csak a legutóbbi példája a az utóbbi hónapok kaotikus eseményeinek, amik a kilépés tervezését, szervezését és az EU-val folytatott tárgyalásokat övezi. Év elején Sir Tim Barrow-nak kellett Ser Ivan Rogers helyébe lépni, mint brit EU nagykövet. Sir Ivan távozásakor arra figyelmeztetett, hogy a kormány miniszterei már egyáltalán nem hajlandók meghallgatni vagy tanácsot elfogadni köztisztviselőktől.

Az ellenzék azonnal lecsapott a hír hallatán és Keir Starmer a munkáspárt egyik magas beosztású politikusa így reagált a történtekre: „Kulcsfontosságú személyek mozgatása ilyen kritikus időkben egy új szintre emeli a kormány már eddig is kaotikus hozzáállását az egész kilépéshez. A vezetői készség ilyen szintű hiánya az egész ország jövőjét kockáztatja.”

Az EU egyik feje, az Európai Tanács elnöke, pont pár napja nyilatkozta, hogy a britek meg fogják bánni, ha kilépnek. Egy Whitehall-i forrás azt mondta a Standard-nek, hogy „Olly mindig is aggasztotta kicsit a Brexiteseket. Az a szóbeszéd terjengett róla, hogy lassítani próbálja az eseményeket.”

Egy másik forrás azt nyilatkozta, hogy a Mr. Davis által kitűzött Brexit célok, illetve a tárgyalásokon elérni kívánt eredmények sok beosztottja szerint megvalósíthatatlanok és ez állandó feszültséget okoz. Júliusban már egyszer kitudódott az, hogy egy köztisztviselő, aki közel állt a miniszterelnökhöz idegesítette Mr. Davis-t mivel nélküle hozott meg bizonyos döntéseket.

A tárgyalások természetesen folynak tovább az EU és a britek közt, de ez a hír ismét csak lassítja a kilépés menetét, és még jobban aláássa a britek pozícióját. A lakosság, főként a Nagy-Britanniában élő, más EU tagállamokból érkezett polgárok, ezalatt pedig napról napra csak egyre jobban stresszelnek azon, hogy mi lesz velük. Néhány napja indult egy petíció Nagy-Britanniában, ami egy második népszavazást követel, és már közel 100,000 ember aláírta.       Forrás   Hirdetőknek: info@hungliaonline.com