Boris Johnson visszautasította az EU közeledését - végleg fuccs a Brexit tárgyalásoknak? 1

Boris Johnson elutasította az olajágat, az engedékenység szimbólumát Brüsszeltől-írja az Independent. Brüsszel hétfőn az Egyesült Királyságban kívánta volna folytatni a megakadt Brexit tárgyalásokat, ám a brit miniszterelnök nem látta ennek értelmét.

Boris Johnson visszautasította az EU közeledését - végleg fuccs a Brexit tárgyalásoknak? 3

Michel Barnier hétfő délután, Lord Frost kollégájával folytatott telefonbeszélgetés során megpróbálta csillapítani a miniszterelnök néhány aggályát a tárgyalások alakulása miatt. Az EU főtárgyalója azt mondta, hogy az EU még mindig szívesen folytatná a tárgyalásokat.

Annak ellenére, hogy Michael Gove kabinetminiszter mindezt „konstruktív lépésnek” látja, a Downing Street kevésbé volt derűs és arra figyelmeztetett, hogy „az Egyesült Királyság továbbra is úgy véli, hogy nincs alapja a tárgyalások folytatásának”.

Michel Barnier hétfőn Londonba utazott volna, hogy folytassa a megbeszéléseket.

Korábban az Egyesült Királyság meglehetősen dühösen reagált arra, hogy egy brüsszeli csúcson jelezték, hogy a tárgyalások további előrehaladása azon múlik, mennyire hajlandó engedményket tenni az ország. Mindez kínos volt Boris Johnson számára, aki egy korábban megadott határidőt hosszabbított meg a csúcstalálkozó pozitív végeredményében bízva.

Lord Frost a hétfői telefonhívás után elmondta, hogy a vita “konstruktív” volt, de az EU-nak “még mindig alapvető változásokat kell végrehajtania a tárgyalások megközelítésében, és világossá kell tennie, hogy ezt megtette”.

Hilary Benn munkáspárti képviselő pedig a tárgyalások mielőbbi folytatására szólította fel a kormányt. “Annak ellenére, hogy az államtitkár elmondta, hogy továbbra is folynak a tárgyalások, úgy gondolom, a szavak háborújának most le kell állnia” – fogalmazott.

A Brexit tárgyalások a halászathoz való hozzáférés és az állami támogatás szabályai miatt kerültek többek között zsákutcába. Ha nem sikerül megállapodni az EU-val és az Egyesült Királyság kilép az egységes piacról és a vámunióból, akkor a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) feltételei szerint zajlik majd a kereskedelem a két fél között. Mindezért hatalmas árat kell majd fizetni a brit vállalkozásoknak, ami rövid és hosszú távon is súlyos gazdasági zavarokat okozna.

Hétfőn korábban a kormány elismerte, hogy a miniszterek által hangoztatott „ausztráliai stílusú” Brexit – megállapodás gyakorlatilag semmilyen megállapodást nem jelent. Alok Sharma kabinetminiszter arra a kérdésre, hogy a kormánynak nem kellene-e befejeznie az „ausztrál stílusú megállapodás” kifejezés ismételgetését, mert az félrevezeti a nyilvánosságot nemmel válaszolt és úgy fogalmazott, hogy az emberek számára teljesen világos, hogy ez mit jelent.

A telex értesülése szerint az EU-s források is legfeljebb néhány hetes további tárgyalásokat tartanak lehetségesnek, így egy november 15-i esetleges újabb EU-csúcs merült fel a megállapodás végső határidejeként.      Forrás

Megosztás