Hatalmasat bukott Boris Johnson nemzetközi törvényt sértő terve a parlamentben 1

A brit kormány vereséget szenvedett a Lordok Házában a Brexit-jogszabály kapcsán, amely lehetővé tette volna a miniszterek számára a nemzetközi jog megsértését.

Hatalmasat bukott Boris Johnson nemzetközi törvényt sértő terve a parlamentben 2

A szavazás során összesen 395 szavazattal 169 ellenében, 226 fős többséggel támogatták a „szégyenletes” módosítást, elítélve az Egyesült Királyság UK Internal Market Bill nevű törvényjavaslat vitatott rendelkezéseit.

Justin Welby canterbury-i érsek, Boothroyd bárónő, a parlamenti alsóház volt elnöke és a konzervatív párt egykori vezetője Lord Howard mellett voltak még sokan a felsőházban, akik bírálták a törvényjavaslatot, amelyet néhány szenior tory képviselő ellenzése ellenére már megszavazott az alsóház.

A jogszabály meghatározza az Egyesült Királyság kereskedelemének működési módját, miután az az EU egységes piacán és vámunióján kívül kerül majd az átállási időszak végét követően. De emellett olyan hatásköröket is tartalmaz, amelyek felhatalmazzák a minisztereket a Brexit egyezményének felülbírálására, amellyel a kormány saját bevallása szerint is megsértenék a nemzetközi jogot.

Lord Fox, a liberáldemokratáktól, a módosítás kapcsán a következőket fogalmazta meg: „Mindannyian tudjuk, hogy ez a törvényjavaslat törvénytelen, és tudjuk, hogy fontos alkotmányos kérdéseket vesz semmibe és a decentralizációt növeli. Ráadásul tudjuk, hogy ez már részben így is megsemmisítette az intézményeink iránti bizalmat, és tudjuk, hogy károsítja országunk jó hírnevét. Végül, és talán ez a legfontosabb, tudjuk, hogy minden olyan törvény, amely megpróbálja lehetővé tenni bárki számára maguknak a törvényeknek a megsértését, erkölcsileg helytelen.”

A törvénytervezetben szereplő „kirívó záradékokra” hivatkozva Lord Stevenson munkáspárti frontember azt nyilatkozta, hogy a kormány „eme intézkedése az Egyesült Királyságot igen kellemetlen helyzetbe hozta”, és rontotta Nagy-Britanniának „a jogállamiság védelmezőjének nemzetközi hírnevét”. Hozzátette még, hogy: „Amikor a történelemkönyvekben majd megírják eme gondterhes hónapok történetét, az nem lesz kegyes a jelenlegi miniszterelnökkel és kabinetjével.”   Forrás

Megosztás