A person smokes an electronic cigarette, or e-cigarette. Electronic cigarettes are to be classed as “medicines” under new proposals to tighten up the regulation of nicotine-containing products. Manufacturers are to face tough new tests before they can sell their e-cigarettes as “licensed products”, the Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) said.

Az elektromos, vagy más néven E-cigaretta a brit egészségügyi szakértők szakvéleménye szerint 95%-kal kevésbé káros az egészségre, mint a rendes cigi. Az orvosoknak ezért ingyen felírható kezelési módszerként kellene elérhetővé tenniük, ezzel segítve a dohányosokat a leszokásban.

A person smokes an electronic cigarette, or e-cigarette.  Electronic cigarettes are to be classed as "medicines" under new proposals to tighten up the regulation of nicotine-containing products. Manufacturers are to face tough new tests before they can sell their e-cigarettes as "licensed products", the Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) said.

Az angol közegészségügynek írt tanulmányban az áll, hogy a társadalom elektromos cigarettára való átszoktatása óriási előrelépés lenne az emberek cigarettáról való leszoktatásában. Az egészségügyben sokan támogatják a kezdeményezést, azonban a British Medical Association óvatosságra int.

Az elektromos cigaretta egyre népszerűbb Nagy-Britanniában, és mostanra 2.6 millió felnőtt használja rendszeresen. Összességében az E-cigi az elemzések szerint mintegy 95%-kal egészségesebb, mint a dohányzás. Angliában jelenleg 80,000 ember hal meg évente a dohányzásnak köszönhetően. Ez a szám a becslések alapján az elektromos cigarettára való átállással 4,000-re lenne redukálható, ami igen nagy teljesítmény volna.

A dolog persze nem ilyen egyszerű, mivel van egy másik oldal is, amit meg kell vizsgálni. Sokan azzal érvelnek ugyanis, hogy az elektromos cigaretta a fiatalok dohányzásra való rászokását segítheti, mivel azt kockázat nélkül kipróbálhatják már nagyon fiatalon. Ezzel pedig éppen az ellenkezőjét érné el az egészségügy annak, amit szeretnének. A walesi kormány például bejelentette, hogy az elektromos cigaretta használatát betiltaná zárt helyeken.

Arra nincs kézzel fogható bizonyíték, hogy a fiatal generáció veszélyeztetve lenne ilyen szempontból, de a döntés meghozatala előtt az NHS-nek minden lehetséges kimenetelt meg kell vizsgálnia. A tanulmány szerint a lakosság össze van zavarodva a médiából szerzett ellentmondó információk miatt, és az emberek 45%-a ezért nem tudja, nem hiszi el, vagy nem tudja eldönteni, hogy az elektromos cigaretta tényleg ennyivel kevésbé roncsolja a szervezetünket.

A háziorvosok és a dohányzás ellenes szervezetek egyelőre nem tudják felírni az E-cigarettát a cigiről leszokni vágyóknak, mivel egyik ilyen terméknek sincs engedélye orvosi célra való felhasználásra. Az egészségügyi szakértők azonban remélik, hogy ezt az akadályt hamarosan sikerül eltolni az útból, hogy minél hamarabb, minél többen juthassanak hozzá minden elérhető eszközhöz, ami segít a leszokásban.

Itt csatlakozhatsz, Facebook csoportunkhoz, ami már 7,500 fős.

Így tudsz a mobilodon HuNglia ikont elhelyezni, amivel egyből eléred oldalunkat.

Itt tekintheted meg a HuNglia kupon akcióit.

Ha tetszett a cikk, itt Like-old oldalunkat:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/health-33978603