Beperelte a főnökét, és most £16,000-ot kapott egy 18 éves pincérnő Nagy-Britanniában, csak mert megpróbálta levenni a fejéről a parókát 1

Egy fiatal fekete pincérnőnek most 16 000 GBP-ot ítélt a bíróság a rasszizmussal megvádolt főnökétől, miután azt követelte tőle, hogy vegye le a parókáját – és ezt követően megpróbálta ő maga saját kezűleg levenni róla.

Beperelte a főnökét, és most £16,000-ot kapott egy 18 éves pincérnő Nagy-Britanniában, csak mert megpróbálta levenni a fejéről a parókát 3

A 18 éves Angelica Vial elmondta, hogy „zavarban volt és nagyon kényelmetlenül érezte magát”, amikor Sadeq Alsafar többször is azt mondta neki, hogy távolítsa el a fejéről a parókát, amelyet azért viselt, hogy megvédje a haját és a fejbőrét a hidegtől. A munkaügyi bíróság értesülése szerint „megalázták őt”, amikor az 50 éves férfi megragadta a parókáját, és megpróbálta róla lerángatni.

A testület úgy ítélte meg, hogy ezzel az iraki születésű étteremtulajdonos és séf faji megkülönböztetésen alapuló okokból zaklatta és bántalmazta őt. A fiatal lány most 16 753 GBP kártérítést kapott, miután sikeresen megnyerte a pert Alsafar úr ellen faji alapon történő zaklatás miatt.

A meghallgatáson elmondták, hogy Vial 2021 októberében, egyetemi hallgatóként kezdett dolgozni a skóciai Dundee-i Mazaj Arabic Charcoal Grill nevű helyen. A városban tartott bírósági tárgyalások során az is elhangzott, hogy a személyzet nagy része arab származású volt a helyen. Vial, aki feketének vallja magát, volt az egyetlen dolgozó, aki részben fekete, miután az egyik szülője afrikai származású.

A meghallgatáson elmondták, hogy a tinédzser lány kollégái „folyton fecsegtek” a munkahelyen a valódi hajáról, és „szinte állandó volt a kíváncsiskodás” az iránt, hogy vajon milyen a haja a parókája alatt.

Shada Alsafar, Alsafar úr felesége és Ruby Mubariq menedzser „jó viszonyt” ápolt Ms. Viallal, de 2021 decemberében arabul „pletykáltak” a lány hajáról. Egy bírósági jelentés szerint „Kora este Vial a bárpultban állt, és poharakat tisztított. Ruby Mubariq és Shada Alsafar is ott voltak. Arabul csevegtek egymással. Mubariq a felpereshez fordult, és a következő szavakat mondta neki (angolul): „csak a hajadról pletykálunk, és arról, hogy valódi-e vagy sem”.

Amikor Vial azt mondta, hogy parókát visel, mindenki teljesen ledöbbent, és pillanatokkal később Alsafar úr azt mondta neki: „Ó, tényleg, ez paróka? Miért viselsz parókát?” A kérdéstől „zavarba jött és nagyon kényelmetlenül érezte magát”, majd elmagyarázta, hogy a valódi haját és fejbőrét védi, amely alatta befonva volt.

Alsafar úr erre így válaszolt: „Ó igazán? Vedd le!”

Vial „szégyenkezve” odébb ment, de másnap Alsafar úr megismételte kérését. A jelentés szerint „Ms Vial lement a földszintre, hogy kihozza a holmiját az öltözőből. Majd ezt követően az ajtó felé indult.  Alsafar úr azonban már az ajtó előtt állt, és elállta a lány útját. Amikor megpróbált kimenni az ajtón, a férfi megállította, és azt mondta neki, hogy „most nincs itt senki – vedd le a parókádat”.

Beperelte a főnökét, és most £16,000-ot kapott egy 18 éves pincérnő Nagy-Britanniában, csak mert megpróbálta levenni a fejéről a parókát 4

A lány elhátrált tőle egy lépést, de amikor megpróbált kimenni az ajtón, a férfi megragadta a parókát, és megpróbálta lehúzni a fejéről. Közben mosolygott. Belemarkolt és húzta. A lány gyorsan megragadta a parókát, és megpróbálta úgy megigazítani, hogy eltakarja a haját.

Hátralépett tőle, és olyasmiket mondott, hogy „nem, nem, nem akarom. Rögzítve van!” Vialnak ezek után nagyon rossz kedve lett. Megalázva érezte magát, és érezte, hogy főnöke túlment egy határon. A tinédzser lány pár nappal később felmondott. Azt mondta a bíróságon, hogy a megpróbáltatások következtében abbahagyta a parókák viselését, és annyira feszült lett, hogy nem tud egyáltalán szocializálódni.

A tárgyaláson Alsafar úr minden vádat tagadott, de Lesley Murphy bíró úgy találta, hogy valóban megpróbálta eltávolítani a parókát, miután többször is kérte a lányt, hogy távolítsa el. A bíró úgy ítélte meg, hogy az incidensek faji alapú zaklatásnak minősültek.

Murphy bíró azt mondta: „Amikor Vial azt válaszolta a kérdésre, hogy a haja nem valódi, ez csak az érdeklődésüket és a kérdezősködésüket növelte. Vial nem bátorította őket a kérdezgetésre. Röviden válaszolt, és magyarázatot adott, hogy parókát viselt, hogy megvédje a haját a hidegtől. Kínosnak érezte az egészet.”

„A bemutatott tényekből ésszerűen és megfelelően arra következtethettünk, hogy az intenzív kíváncsiság és az ismételt kérések, hogy mutassa meg, mi volt a parókája alatt, Miss Vial fekete-afrikai felmenőkkel rendelkező kétnemzetiségű hátterével és annak felfedésével volt összefüggésben, hogy az igazi haja alatta be volt fonva, ami tipikus fekete afro stílus. Alsafar úr volt a felperes főnöke. Ruby Mubariq volt a menedzsere. Mindketten hatalmi pozícióban voltak Vial felett. Magatartásuk teljesen helytelen volt.”

“Többször is ragaszkodtak ahhoz, hogy vegye le a parókáját, de annak elutasítása ellenére, készségesen elfogadjuk, hogy csorbítottnak érezte a méltóságát, és megfélemlítette Alsafar úr munkahelyi viselkedése.”

„Alsafar úr nemkívánatos fizikai lépéseket tett, és megpróbálta megragadni a parókát, hogy eltávolítsa, a felperes tiltakozása ellenére. Egyértelmű, hogy e magatartás objektív vizsgálata alapján sérült a munkavállaló méltósága, és ez olyan környezetet teremtett számára, amely megfélemlítő és megalázó.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után