Illegális bevándorlónak adta ki magát Angliában: állásajánlatok a színfalak mögött 1

Sussex és Kent megyék területén próbáltak munkát szerezni a BBC beépített alkalmazottai, mondván, hogy ők illegális bevándorlók. Még ezt kihangsúlyozva is igen elszomorító eredmények születtek, bár kérdés az, hogy kinek a szemszögéből.

border2

A BBC hírügynökségének egyik kíváncsi alkalmazottja illegális bevándorlónak adta ki magát és több mint 10 órát töltött el vele, hogy különböző gyárakba, éttermekbe és egyéb helyekre ment be munkákra jelentkezni Anglia különböző területein. Kent és Sussex megyékben tett látogatásai során ennyi idő leforgása alatt több, mint egy tucat állásajánlatot kapott a munkáltatóktól, annak ellenére, hogy egyértelműen kihangsúlyozta, hogy nincs joga dolgozni Nagy-Britanniában.

A belügyminisztérium azt mondta, hogy a kormány új intézkedéseinek köszönhetően az illegális bevándorlókat alkalmazó cégek ellen sokkal könnyebb most már vádat emelni, és jóval komolyabb büntetés szabható ki rájuk, mint eddig. Itt megtaláljátok, mi történik az illegális munkásokat foglalkoztató cégekkel. A BBC eme titkos akciója egyébként Brighton, St Leonards, Gravesend, Dartford és Maidstone területeire fókuszált a leginkább.

_86957427_86956783

A beépített illegális bevándorló számos különböző ajánlatot kapott a munkakereső körútja során. Volt olyan cég, ami óránként £2.80-ért vette volna fel dolgozni, mások pedig óva intették, hogy kerülje el a bevándorlási tisztviselőket. Az egyik cégről az is kiderült, hogy korábban már megbírságolták illegális alkalmazottak foglalkoztatása miatt. Úgy látszik nem tanult belőle, de ki tudja, az is lehet, hogy még bírsággal együtt is megéri. Egy másik helyen három napra fizettek volna £50-ot, ami ha 8-8.5 óra munkával számolunk naponta, akkor £2-os órabérre jön ki, ami brutális, de ha többet kell melózni egy nap, akkor még ennél is kevesebb.

„Ha egy helyen dolgozol teljes munkaidőben, az probléma. Az nem jó neked. De, ha több helyen dolgozol félállásban, az biztonságos.” – magyarázta az egyik munkaadó Brightonban.

„Ha bárki bejön, és megkérdezi, hogy itt dolgozol-e, megmondod, hogy nem.” – okították ki az álcázott BBC-s munkatársat egy másik helyen.

Jelenleg, az új jogszabályok szerint ilyesmiért a munkáltató £20,000-ig terjedő bírságot kaphat. A brit belügyminisztérium 2014-15 során összesen 1,974 büntetést osztott ki különböző cégeknek illegális munkások dolgoztatásáért. 2009 és 2014 közt ez a szám 25 volt összesen, bár ez valószínűleg nem az illegális bevándorlók számának drasztikus emelkedését tükrözi, inkább csak azt, hogy most elkezdték komolyabban venni a dolgot.

A parlamenti képviselők, akik a rejtett kamerás videókat látták, meg voltak döbbenve, hogy annak ellenére, hogy az illető jelezte, hogy nincs joga itt dolgozni, mégis ajánlatokat és jó tanácsokat kap, hogy miként tudja kicselezni a törvényt. A belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy az illegális munkaerő alkalmazásával, csúnyán kihasználják azokat az embereket, és emellett elveszik a lehetőséget a tisztességes britek és legális bevándorlók elől, sőt az átlagos béreket is csökkentik.

A törvény egyébként a munkáltatók mellett ősztől az illegális bevándorlókra is keményen lesújt. Mind a bevándorlók, mind a munkáltatója, adott esetben akár fél év börtönbüntetést is kaphat.   Forrás: http://www.bbc.co.uk/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után