Becsapta a Ryanair a magyar utasait, 50 milliós bírságot kapott érte 1

Az angliai magyarok által jól ismert fapados légitársaság nemrégiben 50 millió forintos bírságot kapott a GVH-tól, miután az utasokat megtévesztő információ volt a jegyeladási rendszerében.

197370

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kiderítette, hogy a Ryanair magyar nyelvű weboldalán a jegyfoglalásnál félrevezette a vásárlókat, mivel a valuta átváltási rendszerről hiányos információkat közölt, emellett a váltási árfolyammal kapcsolatosan pedig megtévesztő volt a tájékoztatás, amit nyújtott. A légitársaság a jogszabályok megsértéséért egy 50 millió forintos büntetést kapott.

A versenyhivatal arra próbált fényt deríteni, hogy a Ryanair az utasokat megfelelően, hiánytalanul tájékoztatja-e a valutaátváltási lehetőségekről, és azok pontos részleteiről. Különös tekintettel a saját bankunk által történő átváltás és a légitársaság saját rendszere közti különbségekre. A vizsgálat azt is ellenőrizte, hogy a közölt információ mennyire fedi a valóságot.

151011_Ryanair_uj_honlap

A döntés alapján a Ryanair 2012. február és 2015. október közt a repülőjegyek foglalásakor jogszabálysértést követett el minden olyan esetben, ahol az indulási és érkezési ország pénzneme különböző, tehát az angliai magyarok repülőútjai esetében is.

Egyrészt nem tájékoztatta a vásárlókat arról, hogy a Ryanair Dinamikus Valuta Átváltási Rendszerének használata helyett a saját bankjukon keresztül is átválthatják a pénzüket és csak a foglalási folyamat végén, a kártyaadatok megadása után jelezték, hogy van ilyen opció is, így alapbeállításként a Ryanair rendszere érvényesült. Emellett be is csapta az utasokat, mivel azt írták, hogy a légitársaság rendszerével jobban járnak, mint ha a bankjukon keresztül váltanak.

A bírság mértékének megállapításakor a versenyhivatal az árfolyamváltással érintett jegyvásárlásokból befolyt bevételeket vette alapul.

Súlyosbító körülmény volt továbbá, hogy ez a félrevezetés az utasok széles körét érinthette, ráadásul több éven át, valamint az is, hogy a légitársaságot a versenyhivatal tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatért az utóbbi öt évben már kétszer is elmarasztalta. Emellett enyhítő körülmény volt, hogy a Ryanair nagyon együttműködő volt, és minden alkalommal azonnal végrehajtották a kívánt módosításokat, és az is, hogy a kiszámíthatóság miatt néhány utasnak kedvező is lehet a Ryanair rendszere, a feltételek átláthatóbbá tétele után.

Úgy tűnik, mindegy melyik légitársasággal utazunk, sosem lehetünk teljes biztonságban. Egyébként, ha késik a gépünk, akár 500 GBP-ot is követelhetünk, és leírtuk, hogyan. Szép napot, és ha további hírekre infókra vagytok kíváncsiak, nézzetek szét a főmenüben.       Forrás: http://www.portfolio.hu/

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”” box_height=”” colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″]

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után