Balhé a tengeren a Brexit kapcsán Nagy-Britannia és a franciák közt: hadihajókat is a térségbe küldtek 1

Csütörtökön drámai mértékben fokozódott a feszültség Nagy-Britannia és Franciaország közt a La Manche csatornán, miután egy francia hadihajó is Jersey felé vette az irányt, azt követően, hogy a Királyi Haditengerészet hajói is a térségbe érkeztek, hogy figyelemmel kísérjék a normandiai halászhajókat, amelyek a Brexit utáni szabályozások ellen tiltakoznak.

Balhé a tengeren a Brexit kapcsán Nagy-Britannia és a franciák közt: hadihajókat is a térségbe küldtek 3

Körülbelül 70 halászhajó gyülekezett a part mentén, néhány közülük jelzőrakétákat is begyújtott és blokkolták a sziget fő kikötőjét, Saint Heliert.

A királyi haditengerészet két hajója, a HMS Tamar, amely gépágyúkkal és helikopter leszállópályával van felszerelve, valamint a HMS Severn, távolról követték figyelemmel a demonstrációt. A szituáció a reggeli órákban fokozódott, miután kiderült, hogy az Athos francia hadihajó, ami ágyúkkal is fel van fegyverezve, „járőrözni indult” a térségbe.

Balhé a tengeren a Brexit kapcsán Nagy-Britannia és a franciák közt: hadihajókat is a térségbe küldtek 4

Annak jeleként, hogy Emmanuel Macron francia elnök egy határozott válaszreakció mellett döntött a királyi haditengerészet bevetésére, a jelentések szerint már egy második francia hadihajó is úton van.

Csütörtök reggel néhány francia halászhajó egy rövid időre bement a kikötőbe is, de később visszább vonultak és az Erzsébet-kastély közelében gyülekeztek. A francia halászok azt állítják, hogy a Brexit kapcsán bevezetett új halászati korlátozások miatt az emberek kétharmada elveszítheti a munkáját.

Balhé a tengeren a Brexit kapcsán Nagy-Britannia és a franciák közt: hadihajókat is a térségbe küldtek 5

A feszültség növekedésével Lord West, a haditengerészet egykori vezetője jelezte, hogy ha szükséges a Royal Marine erre kiképzett osztagai elfoglalhatják a francia halászhajókat, ha azok továbbra is elzárják a kikötőt. Emellett keményen kritizálta a francia tengerészeti minisztert a Brexit utáni halászati ​​jogok kapcsán elindult vita miatt, amiért „megtorló intézkedésekkel fenyegetőzött”, például azzal, hogy a sziget áramellátását megszüntetik. Jersey ugyanis villamos energiájának 95 százalékát Franciaországtól kapja.

A jersey-i helyzet a Brexit utáni legújabb összecsapás, az Észak-Írországban lezajlott eseményeket követően. Boris Johnson már szerdán beszélt Jersey miniszterével, John Le Fondrével és Ian Gorst külügyminiszterrel a helyzet kapcsán, emellett a Downing Street pedig nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a királyi haditengerészet két hajóját csak „elővigyázatosságból” küldték oda.       Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után