Bajban Nagy-Britannia: mégis a recesszió veszélye fenyeget, miután váratlanul romlott a gazdasági helyzet 1

Az Egyesült Királyság gazdasága váratlanul a vártnál meredekebben zsugorodott júliusban, mivel a kiskereskedőket és az építési projekteket elég rosszul érintette az esős hűvös időjárás, ami újabb aggályokat váltott ki, hogy az ország így mégis recesszióba fog süllyedni.

Bajban Nagy-Britannia: mégis a recesszió veszélye fenyeget, miután váratlanul romlott a gazdasági helyzet 3

A szakértők a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékos csökkenését prognosztizálták – a hivatalos adatok szerint azonban a GDP 0,5 százalékponttal csökkent. A vártnál nagyobb visszaesés a júniusi 0,5 százalékpontos növekedés után következett be. A közgazdászok szerint Nagy-Britannia „pengeélen táncol” a sokakat sokkoló gazdasági visszaesés után – egyesek szerint pedig a recesszió már elkezdődött.

Paul Dales, a Capital brit vezető közgazdásza szerint egy enyhe recesszió már el is kezdődhetett, a júliusi hanyatlás pedig arra utal, hogy „az év eleje óta a háttérben jelen lévő növekedés veszített lendületéből”.

Jeremy Hunt, brit pénzügyminiszter viszont kitartott amellett, hogy „van okunk bízni” a jövőt illetően. Hunt úr, aki 2023 végére az infláció felére csökkentését ígérte, azt mondta: „Csak az infláció felére csökkentésével tudjuk biztosítani azt a fenntartható növekedést és béremelkedést, amelyre az országnak szüksége van.”

„A G7-ek közt a leggyorsabbak között voltunk, akik kilábaltak a világjárványból, és az IMF azt mondta, hogy hosszabb távon gyorsabban fogunk növekedni, mint Németország, Franciaország és Olaszország.” – tette hozzá Hunt. A közgazdászok közül többen így azt jósolják, hogy a harmadik negyedévi GDP-növekedés emiatt valószínűleg el fog maradni a Bank of England +0,4 százalékos előrejelzéséhez képest is.

A legtöbben azonban továbbra is arra számítanak, hogy az infláció visszaszorítása közben Andrew Bailey bankvezér és a jegybank monetáris politikai bizottsága a jövő héten még egyszer utoljára – 5,25-ről 5,5 százalékra – emeli majd a banki alapkamatot.

Darren Morgan, az ONS gazdasági statisztikákért felelős igazgatója szerint „a tágabb kép pozitívabbnak tűnik”, a GDP csökkenése ellenére, mivel a gazdaság az elmúlt három hónapban a szolgáltatási, a termelési és az építőipari szektorban nőtt. Rámutatott emellett arra is, hogy az NHS sztrájkjai, valamint az esős időjárás volt okolható a csökkenés miatt. „Júliusban az egészségügyi dolgozók és a tanárok sztrájkjai negatívan érintették a szolgáltatásokat, és ez a hónap gyengébb volt az építőipar és a kiskereskedelem számára is a rossz időjárás miatt.”

Mr. Hunt továbbra is nyomás alatt van a tory képviselők irányából, hogy csökkentsék az adókat a növekedés fellendítése érdekében. Ám a pénzügyminiszter a hírek szerint azt fontolgatja, hogy csökkenti a támogatások reálértékét, hogy pénzt szabadítson fel a választások előtti adócsökkentések megvalósításához.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után