"Az EU készen áll egy olyan ajánlatot tenni a briteknek, amilyenre még nem volt példa" 1

Az Európai Unió készen áll arra, hogy olyan kereskedelmi megállapodást ajánljon a kilépő briteknek, mint még előtte egy másik országnak sem, nyilatkozta a Brexit tárgyalások EU oldali vezetője.

"Az EU készen áll egy olyan ajánlatot tenni a briteknek, amilyenre még nem volt példa" 3

Michel Barnier azonban azért azt hozzátette, hogy az egységes piacot nem fogja ettől függetlenül megosztani, sem pedig megváltoztatni Nagy-Britannia kedvéért. „Tiszteletben tartjuk a szigetország által felvázolt tervezetet, de ugyanakkor cserébe elvárjuk, hogy ők is ugyanígy tegyenek velünk szemben.”

Mr. Barnier többször is elmondta, hogy az EU készen áll arra, hogy az eddigi legambiciózusabb szabad kereskedelmi megállapodást nyújtsa át az Egyesült Királyságnak, ami arra enged következtetni, hogy a két fél végre ténylegesen közel áll ahhoz, hogy megszülessen az egyezség.

„Készek vagyunk arra, hogy olyan szövetséget hozzunk létre Nagy-Britanniával, amilyenre még eddig nem volt példa egyik kívülálló országgal sem” – mondta a tárgyalások vezetője a riportereknek egy Berlinben tartott megbeszélés után a német külügyminiszterrel.

Ezzel párhuzamosan a francia elnök Emmanuel Macron szintén azt nyilatkozta, hogy egy új szövetséget akar az EU és a britek közt, és az Ausztriában tartott következő havi csúcstalálkozón ezt ki is fogja majd emelni beszédében. MR. Macron szerint egy esetleges megállapodás nélküli kilépés nem csak a briteknek lenne nagyon rossz, hanem egész Európának. Ezeknek a híreknek a hatására a font árfolyama meg is ugrott, és rövid idő alatt 1%-ot erősödött is.

"Az EU készen áll egy olyan ajánlatot tenni a briteknek, amilyenre még nem volt példa" 4

De Theresa May nem hivatalos Brexit minisztere David Lidington, aki jelenleg koordinálja a britek kilépésének folyamatát az EU-ból, korábban azt nyilatkozta a szerdai nap folyamán egy beszédében, hogy vagy a Chequers megállapodás lesz, vagy ha abba nem megy bele az EU, akkor nincs megállapodás.

Egy későbbi beszédében Mr. Barnier aztán azt is mondta, hogy amennyiben fontos Nagy-Britanniának az egységes piachoz való hozzáférés, úgy a norvég modell elérhető és megvalósítható opció lehetne. Szerinte ugyanis ez a megoldás lenne az, amelyik egyáltalán nem okozna fennakadásokat és az egységes piac mellett a vámunió is megmaradna az EU-val.

A britek által javasolt Chequersi ajánlatot Mr. Barnier gondolkodás nélkül elutasította néhány hete. Abban az áll, hogy a két fél közt legyen súrlódásmentes a kereskedelem, méghozzá úgy, hogy a britek és az EU közt a javak egy közös „szabálykönyv” alapján cserélnének gazdát, a határokon pedig nem lenne vámellenőrzés továbbra sem. Az EU erre azt reagálta hogy egy kívülálló országgal ez nem kivitelezhető, és egyébként is túl bürokratikus megoldás.

Akárhogy is lesz, az idő fogytán van, ugyanis a kilépés határideje 2019 márciusának vége. Pénteken lesz a következő tárgyalás a két fél közt Brüsszelben, azonban mindenki számára egyre nyilvánvalóbb, hogy a megállapodás megkötésére kitűzött októberi végső határidő valószínűleg nem lesz betartható.         Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra     Forrás

Megosztás