Az a jogász, aki segédkezett a sokat emlegetett 50. cikkely részletes megírásában, fontos dolgot hangsúlyozott ki Nagy-Britannia kilépésének folyamata kapcsán.

brexit (1)

Az 50. cikkely aktiválása, amely a kilépés hivatalos folyamatának megkezdését jelentené, nem egy visszafordíthatatlan folyamat. Ezt nemrég közölte egy EU-s magas beosztású jogász, aki a jogszabály „megkomponálásában” is részt vett személyesen. Ugyanez a jogász figyelmeztetett egyébként arra, hogy a kilépés 15 évig tartó sérüléseket okozna a brit gazdaságnak.

„Az én álláspontom az, hogy nincsen olyan jogi kikötés az 50. cikkelyben, ami azt mondaná ki, hogy ha a szándékodat jelzed, a kilépésre, azt a szándékot ne változtathatnád meg, így azt kell mondanom, hogy jogilag a folyamat visszafordítása lehetséges.” – nyilatkozta Jean Claude Piris, jogász a Sky News-nak.

Mr Piris egyébként mind a Maastricht-i mind a lisszaboni szerződések megalkotásánál jelen volt méghozzá kulcsfontosságú szerepben. Ez a két dokumentum az, amik formálisan létrehozták az EU alapjait. Egészen 2007-ig nem létezett olyan hivatalos procedúra, ami lehetővé tette volna bármelyik EU tagállam számára a kilépést.

„Senki nem gondolta, hogy valaha is használni fogja valaki. De abban nagyjából mindenki egyetértett, hogy ha valaha, valamelyik állam is megteszi, hogy kilép, az Nagy-Britannia lesz, mivel mindenki tudja, hogy ők mindig is félig bent voltak, félig kint.”

„A kilépés után borzasztó nehéz idők várnak az országra. Ha kilépsz, nincs semmiféle kereskedelmi egyezményed senkivel, mivel nem vagy tovább tagja az egységes piacnak, aminek vagy 60-70 megállapodása van a világ számos más országával. Egy kereskedelmi egyezmény létrehozása pedig nagyon nehéz és hosszadalmas folyamat. Több ezer oldalból áll.”

„Ha nem akarod, hogy az Európai Igazságügyi Bíróság folyton azt figyelje, hogy mit csinálsz, ha nem akarod, hogy valaki megmondja, hogy mennyi bevándorlót engedhetsz be az országodba az EU területéről, ha egyedül akarsz kereskedelmi megállapodásokat kötni, hát legyen, de ennek ára van, ráadásul ez az ár nem kicsi. Akár még jó is lehet 30 év múlva, de hogy a következő 15 évben nem, az biztos.”

Theresa May, új brit miniszterelnök egy élő interjúban nyilatkozta csupán pár napja, hogy parlamenti szavazás nélkül is aktiválni fogja az 50. cikkelyt, hiába a sok tüntetés és kapálózás, a kilépés beindításának elkerülésére. A tény azonban, hogy még ezt követően is vissza lehet fordulni, reményt adhat azoknak, akik nem szeretnének kilépni.   Forrás: http://www.independent.co.uk/

 [fblike]