Az Eleanor vihar elérte Nagy-Britanniát 110 km/h erejű széllökésekkel: országszerte károkat okoz 1

Több ezer otthon maradt már áram nélkül, és az utakon is fennakadásokra lehet számítani, ahogyan az Eleanor vihar végigsöpör az Egyesült Királyságon, néhol 80 mph erősségű széllökésekkel.

Az Eleanor vihar elérte Nagy-Britanniát 110 km/h erejű széllökésekkel: országszerte károkat okoz 3

A meteorológusok figyelmeztették az embereket, hogy életveszélyesek lehetnek a szélvihar miatt leszakadó ág- és tetődarabok. Eleanor az ötödik névvel ellátott vihar ebben az idényben, és kedd este érkezett meg az ország fölé. Londonban hajnal 2-3 körül tombolt a legerősebben – többen beszámoltak arról a közösségi oldalakon, hogy nem tudnak aludni a hangos szélsüvítés, vihar és egyéb hangok miatt.

Az Eleanor vihar elérte Nagy-Britanniát 110 km/h erejű széllökésekkel: országszerte károkat okoz 4

„Apokaliptikus hangokra ébredtem az éjszaka közepén, ahogyan a szél iszonyatos erővel tombolt” – írta valaki Twitteren. „Elképesztő, amit az Eleanor vihar csinál most észak-Londonban… ha eltűnnék, valószínűleg a szél fújt el” – posztolta valaki más.

Az Eleanor vihar elérte Nagy-Britanniát 110 km/h erejű széllökésekkel: országszerte károkat okoz 5

Az utakon is jelentős fennakadásokat okozott a vihar. Az M25-ös utat egy hatalmas kidőlt fa miatt kellett lezárni, az M5-ösön pedig egy autó borult fel. Az M48 és A14 utakat is le kellett időlegesen zárni az erős széllökések miatt.

Az Eleanor vihar elérte Nagy-Britanniát 110 km/h erejű széllökésekkel: országszerte károkat okoz 6

Észak-Írországban több mint 22 ezer otthonban ment el az áram a vihar miatt – ebből 10 ezer esetben sikerült visszaállítani néhány óra után, de 12 ezer házban így is áram nélkül kellett tölteni a lakóknak az éjszakát. Midlands területén további 2000, délnyugat-Angliában 700, Walesben pedig 460 otthonban volt áramkimaradás.

Az Eleanor vihar elérte Nagy-Britanniát 110 km/h erejű széllökésekkel: országszerte károkat okoz 7

Mindezek mellett áradások is nehezítették a britek életét, 65 figyelmeztetést adtak ki országszerte az áradó vizek miatt. A Dartford Crossing és Orwell hidakat például egész éjszakára lezárták. „Az útviszonyok nagyon gyorsan el tudnak romlani az erős esőzések alatt – a csatornák eldugulhatnak és túlcsordulhatnak, az így kialakult állóvíz pedig haladás és láthatóság szempontjából is nagyon veszélyes. Emellett ezután már csak egy lépés hogy áradás alakuljon ki.” – mondta egy szakértő.

Az Eleanor vihar elérte Nagy-Britanniát 110 km/h erejű széllökésekkel: országszerte károkat okoz 8

„Az autósoknak fel kell készülniük a lelassult forgalomra és a késésekre. Emellett a szélre is nagyon kell figyelni, hiszen nyílt terepen, hidakon áthaladva, vagy magas autókat megelőzve hirtelen erős széllökések kaphatják oldalba az autónkat.” Az éjszaka folyamán ezek miatt sárga riasztás volt érvényben egész Anglia és Wales területén, valamint Észak-Írország és Skócia egyes részein.

„Valószínűleg a tömegközlekedésben is lesznek fennakadások, a hidaknál is lehet forgalomlassulásra számítani, és a mobilszolgáltatások is akadozhatnak.” – mondta egy meteorológus. A Met nemrégiben egészen este 7-ig hosszabbította meg a riasztást. „Bár már nem fog olyan erővel tombolni a vihar, mint tegnap éjjel, azért még nem nyugodhatunk meg. Napközben is kell forgalmi fennakadásokra számítani, és a leszakadó fa és tetődarabokra is ugyanúgy figyelni kell.”

Az Eleanor vihar elérte Nagy-Britanniát 110 km/h erejű széllökésekkel: országszerte károkat okoz 9

Miután Aylesbury közelében azért volt a vonatközlekedésben fennakadás, mert a szél egy közeli otthonból a sínre fújt egy trambulint – így a hatóságok arra kértek mindenkit, aki sínek közelében lakik, hogy rögzítsék kinti tárgyaikat. Sérülésekről is érkeztek már hírek, eddig három férfit kellett kórházba szállítani, mert rájuk dőlt egy fa. Emellett az áradásveszély miatt lezárták a Temze gátjait is, hogy megvédjék Londont az esetleges beomló víztömegektől.

Nemrégiben a nyugat-londoni Harrow-ban dőlt rá egy fa az útra, így azt javasolják a rendőrök, hogy minden autós válasszon kerülőutat a Common Road helyett. Birminghamben a Shard End-nél található Hearthway Shops épületének tetejéből szakított le egy nagy darabot a szél. Walesben több méteres, óriási hullámokról számoltak be a helyiek, így ajánlatos egyelőre elkerülni a partokat.

A vihar eközben továbbhaladt a kontinens felé, és már le is csapott Franciaországra. Ott összesen 200 ezer otthonban ment el az áram Eleanor miatt, ebből 30 ezer Párizsban és a környékén. A szél ereje még tovább nőtt, az európaiakra már 90 mph-s sebességgel csapott le.     Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után