Az Egyesült Királyság első vezető nélküli busza megkezdte az utasok szállítását 1

Történelmi pillanatoknak lehettünk tanúi, ugyanis az Egyesült Királyság első teljesen önműködő, vezető nélküli buszai megkezdték az utasok szállítását Edinburghban.

Az Egyesült Királyság első vezető nélküli busza megkezdte az utasok szállítását 3

A Stagecoach által üzemeltetett automata járművek a Forth Road hídon haladnak át a Ferrytoll park-and-ride-től Fife-ben az Edinburgh Park megállóig. A “vezető nélküli” megnevezés ellenére a buszok egyelőre két fős személyzettel közlekednek.

Az egyik a vezetőülésben ülve figyeli a technikát, hogy minden rendben zajlik-e, az úgynevezett „buszkapitány” pedig segíti az utasokat a felszállásban és a jegyvásárlásban. A Stagecoach tájékoztatása szerint az egyelőre öt darab egyemeletes autóbusz hetente körülbelül 10 000 utas szállítására alkalmas.

A járművek érzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a 14 mérföldes útvonalon előre kiválasztott utakon maximum 50 mérföld/órás sebességgel közlekedjenek. Az AB1-es az első bejegyzett önműködő buszjárat az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyság első vezető nélküli busza megkezdte az utasok szállítását 4

A Stagecoach által működtetett és az Egyesült Királyság kormánya által finanszírozott CAVForth projekt része. A Stagecoach a Fusion Processing Ltd.-vel és a projektpartnerekkel, a Transport Scotlanddal, Alexander Dennisszel, az Edinburgh Napier Egyetemmel és a Bristol Robotics Laboratory-val dolgozott együtt.

Az Alexander Dennis Enviro200AV buszok olyan összetett forgalmi manővereket is végre tudnak hajtani, mint a körforgalmon való áthaladás, a közlekedési lámpák használata és az autópálya-sávok közötti sávváltás.

A projekthez 20 alkalmazottat toborzott a Stagecoach East Scotland a meglévő járművezetői csapatából.

A Stagecoach UK ügyvezető igazgatója, Carla Stockton-Jones így nyilatkozott: „Izgatottan várjuk, hogy bemutassuk az Egyesült Királyság első önműködő buszflottáját Kelet-Skóciában. Büszkék vagyunk arra, hogy a közlekedési innováció élvonalába tartozunk ezzel a projekttel, amely jelentős mérföldkövet jelent a tömegközlekedésben.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után