Az Antoni vihar egy napon belül eléri Nagy-Britannia partjait: életveszélyes időjárási körülmények is kialakulhatnak a Met Office figyelmeztetése szerint 1

Az év első, a Met Office által elnevezett vihara ezen a hétvégén éri el az Egyesült Királyságot, és várhatóan helyenként 100 km/óra feletti széllökések is lehetnek a part menti területeken és a vihar megzavarhatja a közlekedést, a heves esőzések pedig „életveszélyes kondíciókat” is teremthetnek.

Az Antoni vihar egy napon belül eléri Nagy-Britannia partjait: életveszélyes időjárási körülmények is kialakulhatnak a Met Office figyelmeztetése szerint 3

Az országos meteorológiai intézet arra figyelmeztetett, hogy az Antoni vihar akár 80 km/órás széllökéseket is előidézhet a parttól távolabb lévő területeken is Dél-Wales és Délnyugat-Anglia egyes részein, míg a heves esőzések otthonokat és a vállalkozásokat önthetnek el főként Észak-Írországban.

A meteorológusok szerint az évszakra nem jellemző erős szél és a gyorsan összegyűlő esővíz megzavarhatja a légi, vasúti, közúti és kompközlekedést is, és „életveszélyes” körülményeket is teremthet, ahogy az alacsony légnyomású légtömeg megérkezik az Atlanti-óceán felől. Az RAC figyelmeztette a sofőröket, hogy egyes területeken „borzasztó” időjárási körülmények alakulhatnak ki a „nyár eddigi legrosszabb napján”, és arra szólította fel az autósokat, hogy a vihar elvonulásáig kerüljék az érintett útvonalakat. Ez az első vihar a Met Office 2022/23-as szezonjában, és mindössze négy héttel az új szezon kezdete előtt érkezik.

Szombaton két időjárási figyelmeztetés lesz érvényben, éjféltől délelőtt 11 óráig sárga riasztás az eső miatt Észak-Írország nagy részére vonatkozóan, ahol akár 60 mm csapadék is eshet egyetlen nap alatt – ami Belfast havi átlagának csaknem háromnegyede.

A második figyelmeztetés Délnyugat-Anglia és Wales nagy részén 12 órától este 8 óráig lesz érvényben, és arra figyelmeztet, hogy az erős szél kárt okozhat az épületekben, és a lehulló vagy a szélben kavargó törmelékek akár halálos sérüléseket is okozhatnak.

Az Antoni vihar egy napon belül eléri Nagy-Britannia partjait: életveszélyes időjárási körülmények is kialakulhatnak a Met Office figyelmeztetése szerint 4

Az erős szél hatással lehet a közúti, vasúti, légi és vízi közlekedésre is, hosszabb menetidővel és járattörlésekkel is érdemes kalkulálni, valamint egyes utak és hidak lezárásának lehetőségével – közölte a meteorológiai intézet.

Áramkimaradások is előfordulhatnak, amelyek hatással lehetnek más szolgáltatásokra, például a mobiltelefon-lefedettségre – jósolták a meteorológusok, és arra figyelmeztetnek, hogy „a nagy hullámok sérüléseket és életveszélyes körülményeket okozhatnak a partok mentén haladó útszakaszokon.

Steve Willington, a Met Office meteorológusa ezt mondta: „Az Antoni vihar potenciálisan zavaró időjárási körülményeket hoz szombaton, ahogy nyugatról keletre vonul. Észak-Írországban várható a legtöbb csapadék, egyes helyeken 40-60 mm, de szélesebb körben 20-30 mm. A többi régióban élők is igen csapadékos napra számíthatnak, különösen Észak-Walesben és Észak-Angliában.”

„Az Antoni vihar erős szeleket is hoz Wales egy részén, Délnyugat-Anglia és Anglia déli partvidékein. A legerősebb szél Anglia délnyugati részén és Wales délnyugati részén fúj majd, ahol a partokon és a magasabban fekvő területeken 100 km/órás széllökések is előfordulhatnak. Ezeken a területeken a széllökések a szárazföld belsejében is elérhetik a 70-80 km/órás sebességet. Ezek a szeles időjárási körülmények valószínűleg egybeesnek majd a dagályokkal, ami további kihívást jelent a part menti területek számára.”

Egy hónapnyi, esős és változékony időjárást követően az Egyesült Királyságban, ugyan csak rövid időre, de a jövő hét későbbi részében vannak előjelei a változásnak az időjósok szerint.

Willington a következőket mondta: „A jövő hét második felében bizonyos jelek a légáramlat eltolódására utalnak, ami lehetővé teheti, hogy az Egyesült Királyság déli területein magas légnyomású terület alakuljon ki, ami növeli a szárazabb, melegebb időjárás valószínűségét egy ideig.”  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után