A Buckingham Palace csalódottságát fejezte ki, hogy az 1933-as videó felvételt, amelyen II. Erzsébet, angol királynő gyerekként a náci tisztelgést tanulja a szüleitől, nyilvánosságra hozta a The Sun nevű bulvárlap.

_84349271_84349268

Az ismert újság nem olyan rég egy videót tett közzé, melyen az angol királynő hét évesen látható, anyja, testvére és nagybátyja társaságában, amint a híressé vált náci kézmozdulatot gyakorolja. A királyi család szomorúnak tartja, hogy egy nyolc évtizeddel ezelőtt készült videót ilyen módon kihasznál a bulvársajtó. Az újság nem árulta el, hogy sikerült megkaparintania a felvételt, de „fontos és érdekes sztori”-nak titulálta.

A fekete-fehér, alig 20 másodperces videón a királynő látható, amint egy kutyával játszik Balmoral kertjében. Ezt követően édesanyja az ismert náci karlendítést csinálja az őket vevő kamerába, melyet a fiatal Erzsébet azonnal leutánoz. A felvétel 1933 körülre datálható, amikor Hitler hatalma fokozatosan megerősödött Németországban, azonban videó rögzítésének oka, vagy körülményei tisztázatlanok.

https://www.youtube.com/watch?v=BU55Bxr7T6E

„Abban az időben senkinek fogalma sem volt arról, hogy ez a kézjelzés később mi jelentést hordoz majd. Bármi egyebet belemagyarázni félrevezető és tiszteletlen dolog volna.” – nyilatkozta a Buckingham Palace szóvivője.

Stig Abell, a Sun főszerkesztője tagadta a vádakat, mely szerint visszaéltek volna a felvétellel. Azt mondták azért tették közzé, mert sokakat érdekelhet, és Eduárd herceg szereplése a videón „történelmi szempontból fontossá teszi”. Ez persze nem valami meggyőző érvelés, valljuk be. Wales hercege egyébként számos alkalommal lett megvádolva, hogy náci szimpatizáns, többek közt 1937-ben fotó is készült róla, amikor Hitlerrel találkozott München-ben.

_84349713_84349712

A királyi palota, amellett, hogy teljesen felháborodott az ügyön, kényesen próbál ügyelni, hogy a házi videó a megfelelő kontextusba kerüljön. A palota álláspontja szerint a felvételen csak egy hétéves kislány látható, aki semmilyen jelentőséget nem tulajdonít a mozdulatnak. Ez a magyarázat azonban már egyáltalán nem helytálló az édesanyja esetében. Amiről azonban a legkevesebbet próbálnak beszélni, az a nagybácsi viselkedése, aki nem sokkal később a brit birodalom uralkodója lett, VIII. Eduárd király néven, és akinek a náci Németország iránti érdeklődése leplezhetetlen volt.

Másfelől az is egy érdekes kérdés, hogy miért kell a királyi családot kikezdeni egy ilyen felvételt követően, mindenféle rosszindulatú vádakkal, amikor a ma élő emberek többségének fejében a náci karlendítés mozdulatával már egészen más gondolatok párosulnak, mint azokéban, akik életek a háború előtti időkben is. Bárhogyan is került a Sun kezébe a videó, és bármi is legyen a felvétel készítésének oka, mindenképpen sok kérdés merül fel. Sok kérdés, amiket valakinek fel kell tennie, és amikre valakinek választ kell majd adnia.

Facebook csoportunk  már 6,000 fős. Gyere te is!

ÚJ – Mobilodról mostantól 1 érintéssel elérheted weboldalunkat a HuNglia ikonnal

Vásárolj olcsóbban a HuNglia kuponjaival 

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/uk-33578174