Az angliai magyar Karácsony: ki, mit csinál az ünnepek alatt 1

Menjünk? Maradjunk? Dolgozzak? Családozzak? Lesz-e lockdown vagy nem? Drága a repjegy, de azért jó lenne otthon Karácsonyozni! Ilyen és hasonló gondolatok cikáznak mindenki fejében az ünnepek közeledtével… Na meg persze, hogy a járvány milyen mértékben nehezíti meg az utazásunk körülményeit oda vagy vissza!

burrard-lucas_snow-westmins

Akik hazamennek erőt gyűjteni

A Nagy-Britanniában élő több százezer magyar véleménye megoszlik arról, hogy hol jó Karácsonyozni. Sokan vagyunk, akik maradunk, de talán a legtöbben azért azok vannak, akik nem tudnak ellenállni karácsonyi hangulat, a 6-28 fogásos menü, vagy épp a jóóó otthoni forraltbor hívószavának. Évente kétszer, háromszor a legtöbb magyar hazalátogat, de ha csak egy alkalmat választhatnánk, az talán a legnagyobb valószínűséggel a Karácsony és környéke lenne (az elképesztő repülőjegy árakat leszámítva), mert sokan hagytuk otthon a családot, vagy egy részét, és a barátokat, akik ilyenkor a szokásosnál is jobban hiányoznak.

Repjegy árak ide vagy oda, aki haza vágyik ilyenkor, az úgyis hazamegy, ha igazán akarja. Jó ilyenkor év végén egy kicsit megpihenni, és erőt gyűjteni az otthoni családtagok és barátok közt, mielőtt újult erővel vetnénk bele magunkat a következő évbe. Sajnos azonban a Covid miatt mindenki 2x is meggondolja, hogy menjen-e, köszönhetően annak, hogy az utazás feltételei komplikáltabbak, és költségesebbek is, mint a járvány kezdete előtt voltak.

People_enjoying_the_beer_at_Winter_Wonderland

Akik ilyenkor is dolgoznak

Ne feledkezzünk meg azokról sem, akik ilyenkor is keményen dolgoznak. A helyzet az, hogy rengeteg embernek még az ünnepek alatt se áll meg az élet, hiszen a dolgozóknak egy jelentős hányada ilyenkor is húzza az igát. Emberek százezrei dolgoznak Nagy-Britanniában még Karácsony napján is.

A legnagyobb arányban az egyház alkalmazottai dolgoznak (nem meglepő módon) az ünnepek alatt, akiknél ez a szám közel 50%. Szintén nagy arányban kell dolgozniuk a szakácsoknak, biztonsági őröknek, vagy épp a börtönőröknek. Ne feledkezzünk meg a hotelekben, pubokban vagy épp zsúfolt éttermekben szorgoskodó honfitársainkról sem! Az ünnepek alatt közel 141,000 orvos és további 39,000 rendőr, tűzoltó és mentős szokott szolgálatban lenni.

A kint élő magyarok is rengetegen döntenek a maradás mellett. Vannak, akik azért, mert nincs ki miatt haza menni, vannak, akik sokallják a repjegy árát, vannak, akik ilyenkor is dolgozni akarnak, és olyanok is sokan vannak, akik nem akarnak, de muszáj nekik. Az utóbbiak már most, jó előre kitartást kívánunk.

Ha úgy alakult, hogy itt maradunk, akkor sincs gond, mert Anglia számos kikapcsolódási lehetőséget kínál a londoni Winter Wonderland-től, a pubokon, és karácsonyi vásárokon át, a gyönyörűen feldíszített főutcákig, főterekig. Mivel a kürtőskalács és a forralt bor beszerzése sem okozhat problémát, csak le kell szervezni egy két közös programot a barátokkal, és minden el is van intézve. Persze a dolgok jelen állása szerint akár már a két ünnep közt újabb korlátozások nehezíthetik meg, vagy lehetetleníthetik el a közös programok megvalósulását… így lehet érdemes azokat minél hamarabb megvalósítani…

11132024213_3ea9e70345_b

Közlekedés

Karácsonytól egészen január elejéig a reptereken a szokásosnál nagyobb a forgalom, ugyanis rengetegen utaznak ilyenkor haza családjukhoz, vagy valamely más országba szabadságra. Rengetegen vannak azonban, akik ilyenkor sem állnak le a munkával. Az ünnepek ideje alatt rendszerint rengeteg ember hagyja el a szigetországot. A vasutakat és közutakat igénybe vevők száma azonban ilyenkor jóval alacsonyabb a megszokottnál. Heathrow reptere van, hogy közel 90,000 induló és csaknem 80,000 érkező utasra számít karácsony napján. Persze idén azért kicsit más a helyzet, az omicron variáns terjedése, és a korlátozások miatt sokkal kevesebben szánják rá magukat az utazásra.

Ne felejtkezzünk el az egyedi élményről, amit London utcáinak látványa nyújt Karácsony napján. Talán az egyetlen olyan nap az évben, amikor az egész város kong az ürességtől. Úgy lehet végigautózni a belváros utcáin, hogy néha az a kérdés fogalmazódik meg bennünk: “Hová tűnt mindenki?” Mindenképp megér egy-két fotót!

Akár megyünk, akár maradunk, a lényeg, hogy az év végi ünnepek alatt legyen egy pár olyan napunk, amit olyan emberek társaságában tudunk eltölteni, akiket szeretünk, olyan programokkal és szociális tevékenységekkel, amik aktív kikapcsolódást nyújtanak számunkra. Ha ez a kettő dolog adott, akkor kipihenten, felfrissülve, új ötletekkel és lendülettel ugorhatunk neki a 2022-es évnek. Ki hol tölti az ünnepeket, te mész haza, vagy maradsz a szigetországban?

 

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után