Az Angliában szobákat bérlő albérlőkre lakbér emelés vagy akár kilakoltatás is várhat az új jogszabályok szerint 1

Azok az emberek, akik Angliában nem egész ingatlant bérelnek, hanem csak szobákat és másokkal osztják meg a házat, vagy lakást, amiben élnek, a kormány törvénymódosításai miatt sokan kilakoltatással vagy áremeléssel is szembesülhetnek, figyelmeztetett az NLA, vagyis a National Landlords Association.

Az Angliában szobákat bérlő albérlőkre lakbér emelés vagy akár kilakoltatás is várhat az új jogszabályok szerint 3

Egy nemrég hozott törvénymódosítás szerint ugyanis újabb 160,000 darab olyan ingatlant kell beregisztrálni a helyi önkormányzatokhoz, amit több különböző lakó bérel. Ez a háromszorosa az eddig beregisztráltaknak. Természetesen erre az albérlőket védő szakszervezet azt reagálta, hogy bármiféle lakbér emelés emiatt teljesen igazságtalan lenne a bérlőkkel szemben.

A kormány szerint ez a módosítás növelni fogja a kibérelhető lakóhelyek minőségét országos szinten. Az említett ingatlanok egyébként a HMO nevet viselik, és a közös az bennük, hogy olyanok laknak bennük, akik egymást nem ismerik, nincsenek rokoni kapcsolatban, külön szobákban laknak, azonban az olyan részeket, mint a fürdőszoba, vagy a konyha, megosztják egymással.

Angliában jelenleg nagyjából félmillió ilyen ingatlan van. Ezekben pedig főleg bevándorlók, alacsony jövedelmű személyek és diákok laknak.

Az ilyen ingatlanok közül jelenleg 64,000 darab van bejelentve, azonban az új módosításoknak köszönhetően most még több ingatlan kerül majd átvizsgálásra, ellenőrzésre, hogy aztán a helyi önkormányzat engedélyezhesse a működésüket.

Egészen idáig a hivatalos procedúrán csak a három emeletes ingatlanoknak kellett átesniük, ahol legalább öten laktak, akik legalább két háztartást alkottak. Az új törvénymódosítások értelmében már a három emeletesnél kisebb ingatlanokra is vonatkozni fognak a szabályok.

Az Angliában szobákat bérlő albérlőkre lakbér emelés vagy akár kilakoltatás is várhat az új jogszabályok szerint 4

A hivatalos adatok szerint az egész Angliára vetített átlagos havi szobabérleti díj £385 volt a 2017-18-as időszakban. Ami még érdekes és nem igazán jó hír az albérlők számára, hogy az elmúlt három évet tekintve, a szobák bérleti díja kétszer annyit emelkedett, mint a fizetések középértéke.

A Centre for Economics and Business Research szerint a landlordok számára az egész procedúra átlagosan olyan £1,200 körüli kiadást fog majd eredményezni. A főbérlők természetesen azt reagálták erre, hogy az extra költségeket viszont ők majd nem a saját zsebükből fizetik, hanem az albérlők bére fog emelkedni.

Mivel a pénzt minden valószínűség szerint egyik főbérlő sem tervezi mosolyogva zsebből kifizetni, akik nem lakbért emelnek, azok közül pedig sokan a kiadott szobák számát fogják majd csökkenteni, vagy akár az összeset meg is szüntetni, ami viszont azt is jelenti egyben, hogy sok albérlőt ki fognak rakni a lakóhelyéről. Attól függően, hogy milyen szerződése van az illetőnek, vagy mennyire jófej a főbérlő a költözés menete, hangulata és határideje igen széles skálán mozoghat majd.

Érdemes még megjegyezni, hogy az ilyen HMO ingatlanok tulajdonosainak a kötelessége lesz a megfelelő számú kuka biztosítása, és ami ennél jóval fontosabb, a hálószobáknak meg lesz adva egy minimális méret, és a közös helyiségek állapota és karbantartása is az ő felelősségük lesz.                       Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás