Alig £2-ért vette meg egy nő ezt a porcelán figurát egy bolhapiacon Angliában és több, mint 10,000-szer annyit ér 1

Egy rendkívül szerencsés személy az angol porcelán „szent gráljába” botlott bele teljesen véletlenül, és mindössze 2 fontért vette meg egy bolhapiacon a tenyérnyi méretű figurát.

Alig £2-ért vette meg egy nő ezt a porcelán figurát egy bolhapiacon Angliában és több, mint 10,000-szer annyit ér 3

Most egy családtag pedig ennek köszönhetően igen nagy összegre tehet szert , amikor egy aukción árverésre bocsátják a különleges darabot és már azt is sejteni lehet, hogy jó eséllyel 20 000 és 30 000 GBP közötti értéken fog gazdát találni. Az alvó csecsemőt ábrázoló hat hüvelykes fehér figurát még az 1990-es évek közepén vásárolta meg Gloucestershire-ben egy nő, akinek „jó szeme volt az angol porcelánhoz”.

Azt sejtette, hogy valami különleges dologra bukkant, de közel három évtizedig a polcán tartogatta, mielőtt végül elvitte volna egy régiség szakértőhöz értékbecslésre. A találkozó során kiderült, hogy a ritka szobrot az angol porcelán legendás alakja, Nicholas Sprimont készítette 1745-ben. Szakértők szerint ez jelzi a porcelángyártás születésének időpontját a híres londoni Chelsea-i gyárban, amelyet Sprimont úr irányított. Egy hasonló darab 1746-ból ma a British Museumban található.

Alig £2-ért vette meg egy nő ezt a porcelán figurát egy bolhapiacon Angliában és több, mint 10,000-szer annyit ér 4

A kis csecsebecsét azóta a nő egyik rokona kapta meg, aki most úgy döntött, hogy eladja. Charles Hanson az aukcióra szánt darabot „rendkívül fontosnak” nevezte, mert a 18. század közepén a figurák készítésére irányuló korai kísérleteket demonstrálja.

„Egy ilyen lelet a szent grál a korai angol porcelán minden lelkes gyűjtőjének” – mondta. „Sokan szívesen megvennék. A legbájosabb és legritkább angol porcelánfigurák egyike ez a darab. A 18. század közepén az észak-európai művészet iránti szenvedély ihlette minden bizonnyal.”

A tervezést John Michael Rysbrack befolyásolhatta, és a francia Vincennes-i gyár az 1740-es évek elején gyártott hasonló figurákat.

„Kiképzésem korai évei a korai angol porcelánra összpontosítottak, így egy olyan tárgyat találni, amely reprezentálja a gyártás kezdetét a 18. század közepén, izgalmas számomra.” – tette hozzá.

A Chelsea Porcelángyár 1743 környékén kezdte meg a gyártást, és Anglia első jelentős porcelángyártója volt. Első ismert árui a „kecske és méh” kancsók voltak, amelyek alján ülő kecskék voltak, és rendkívül ismertté váltak. A cég 1770-ig önállóan működött, aztán pedig egyesült a Derby porcelánnal. Az alvó babafigurát március 4-én adják majd el a Hanson Holloway’s Ross Auction árverésén az oxoni Banburyben.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után