Alapvető tudnivalók az orvosi ellátásról Nagy-Britanniában mindenkinek 1

Sokak számára, akik külföldre mennek dolgozni, eleinte a munka és a szállás találás a legfontosabb, ami így is van jól. Azonban, nem árt, ha beszorítjuk a harmadik helyre az egészségügyi rendszerbe való regisztrálásunkat is. Hiszen, soha nem tudhatjuk, mikor betegszünk meg. Ilyen esetben pedig jól jön, ha tudjuk, hova fordulhatunk és mennyiért. Nem beszélve azokról, akiknek szív-érrendszeri megbetegedésük, cukorbetegségük vagy egyéb hasonló, rendszeres orvosi felügyeletet igénylő egészségügyi problémáik vannak.

86520449

Az angol egészségügyi rendszer ingyenes mindenki számára, aki be van regisztrálva. Ugyanis, mindenki az NHS nevű (National Health System) szervezetnek fizeti a társadalombiztosítási járulékot. Az NHS két típusú ellátást biztosít a betegek számára: alapellátást (alapvető kezelések helyi háziorvos által) és második szintű ellátást (kórházban történő szakorvosi ellátás).

Regisztrálás az NHS-be

A regisztrációhoz a személyi igazolványunkra vagy útlevelünkre, az ún. NI számunkra és egy lakcímigazoló levél felmutatására van szükség.

Regisztrálni úgy tudunk, hogy megkeressük a hozzánk legközelebb lévő orvosi rendelőt. Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk megtenni, hogy az nhs.uk oldalon beírjuk az irányítószámunkat. Ekkor a rendszer kidobja a hozzánk legközelebb lévő orvosi rendelőt. Praktikus, ha közeli rendelőt választunk, mert akkor nem kell sokat utaznunk, ha orvosi vizsgálatra van szükségünk.

Ha kiválasztottuk a megfelelő helyet, akkor fel kell hívnunk őket, hogy időpontot kérjünk a regisztrálásra. A regisztráció során tehát, felmutatjuk a már említett dokumentumokat, amelyekről készítenek egy  fénymásolatot, és ki kell töltenünk egy két oldalas regisztrációs lapot. Ezen kívül, adnak egy időpontot is egy felmérő vizsgálatra, amikor is megmérik a vérnyomásunkat, a súlyunkat és a magasságunkat, ill. felveszik a kórelőzményünket. Ezzel el is készül az orvosi kartonunk. Ezt követően, postán meg kell kapnunk az NHS számunkat, amely lehetővé teszi számunkra, hogy ingyenes orvosi ellátásban részesüljünk.

Ha a jövőben megbetegszünk, már csak annyi lesz a dolgunk, hogy felhívjuk a házi orvosunkat, az ún. GP-t (General Practitioner), hogy megvizsgáljon. Ha orvosi kezelésre van szükségünk, akkor beutal minket a kórházba, ahol szintén ingyenes ellátásban részesülünk.

Betegséggel és betegszabadsággal kapcsolatos fontos tudnivalók

Mit tegyünk, ha sürgősségi ellátásra szorulunk?

Baleset esetén, vagy olyan helyzetben, amikor valami miatt sürgős orvosi ellátásra szorulunk és nem tudjuk kivárni, hogy a GP időpontot adjon nekünk, a helyi kórház sürgősségi osztályára, vagyis, az A&E-re (Accident and Emergency) kell mennünk. Itt készüljünk fel arra, hogy sokat kell várni. Ha nagyon súlyos az eset, akkor azonnal fogadnak. Ha szükséges, akkor benntartanak minket és kórházi ellátást kapunk. A kórházak jól felszereltek, de a nővérek nagyon túlterheltek.

Mit tegyünk akkor, ha nem vagyunk regisztrálva és sürgős orvosi ellátásra van szükségünk?

Előfordulhat, hogy akkor történik velünk baleset vagy leszünk rosszul, mielőtt még regisztrálnánk a brit egészségügyi rendszerbe. Ilyenkor nem vagyunk jogosultak ingyenes egészségügyi ellátásra.

Azonban, ha elmegyünk a sürgősségi osztályra (A&E) vagy a Walk in Centre-be (az ambulanciára), az orvosok ingyen megvizsgálnak minket. Ugyanis, a sürgősségi ellátást kötelesek minden esetben megadni a betegnek, még akkor is, ha akkor nem tud fizetni. A kórház csak abban az esetben kérhet pénzt és tagadhatja meg a kezelést, ha a beteg nem fizet, és ha a kezelés nem tekinthető sürgősséginek. A vizsgálatot megelőzően itt is ki kell tölteni egy nyomtatványt és várni a sorunkra.

A Walk in Centre-ekbe, vagyis az ambulanciákra akkor mehetünk, ha mondjuk törés, ficam, vágási sérülés, ellátására vagy sürgős fogamzásgátlásra van szükség. Az orvos itt akkor is megvizsgál, ha nem vagyunk beregisztrálva az egészségügyi rendszerbe.

Ha azért nem tudunk regisztrálni az NHS-be, mert nincsenek meg a szükséges dokumentumaink, akkor érdemes a Project Londonhoz fordulni, amely egy ingyenes klinikai és egészségügyi tanácsadó program. A szervezet olyan embereknek segít, akik nehezen jutnak hozzá orvosi ellátáshoz. A Project London hétfőn, szerdán, pénteken és minden hónap első szombatján várja a rászorulókat délután 13.00-től 17.00-ig. Az elérhetőségeik: Praxis. Pott Street, Bethnal Green, London E2 9QA
Telefon: 020 7515 7534; 079 7461 6852; 020 7613 4106
E-mail: projectlondon@doctorsoftheworld.org.uk

Nemi betegségek, szűrések

Abban az esetben, ha nem vagyunk beregisztrálva, és szűrésre szeretnénk menni, vagy attól tartunk, hogy gond van a nemi szervünkkel, felkereshetjük az ún. Sexual Health Centre-eket, ahová bemehetünk időpont egyeztetés nélkül. Itt azokat a pácienseket is fogadják, akik nincsenek beregisztrálva a nemzeti egészségügyi rendszerbe (NHS). Itt nemcsak teszteket végeznek és kezelést biztosítanak, hanem tanácsadást is nyújtanak tinédzsereknek, felnőtteknek, azonos neműeknek, akik rendszeres szexuális kapcsolatot létesítenek. Kapható ingyenes óvszer és fogamzásgátló is.

Fogorvosi ellátás

A fogorvosi ellátás sajnos, még az NHS-el közreműködő fogorvosi rendelőkben sem ingyenesek. Azonban, a rászorulók kedvezményt kaphatnak. A kedvezményt akkor lehet megkapni, ha az illető felmutatja az NHS kártyáját, amit azok kapnak, akik mondjuk, munkanélküliek, mozgássérültek stb.   Forrás: gov.uk, nhs.uk, opendoors.nhs.uk    

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után