Akkora a munkaerőhiány Nagy-Britanniában, hogy személyesen jönnek Kelet-Európába a munkásokért a mezőgazdasági vállalkozások 1

Kelet-Európáig mennek toborozni a brit farmerek a munkaerőhiány következtében. Kölcsönöket sem vonakodnak adni, ha ez kell a munkások meggyőzéséhez.

Akkora a munkaerőhiány Nagy-Britanniában, hogy személyesen jönnek Kelet-Európába a munkásokért a mezőgazdasági vállalkozások 3

Nincs elegendő ember, aki gyümölcsöket szedne, így azok elrothadhatnak. Ráadásul ez nem csak a termelőket érinti, hanem a vásárlókat is, az árak emelkedésével. A termelők figyelmeztetnek, ha a krízist nem sikerül megoldani, teljesen hazavághatja a £100 milliós piacot, ami Tayside és Fife környékén meghatározó. Tim Stockwell, a Barnsmuir Farm tulajdonosa, 10%-os munkaerőhiányról beszélt a Crailhez közeli Nort East Fifeon elhelyezkedő farmon, ami a 350 fős eper- és málnaszedő csapatot illeti.

„Egészen Bulgáriáig mentem, hogy embereket toborozzak. Ez sokat segített, de még mindezek ellenére is túl kevesen vagyunk. Először kellett odáig mennem munkaerőért, de tudom, hogy a többi tulajdonos is hasonló cipőben jár.”

Mr Stockwell elmondta, hogy fizetik a repjegyüket, ami £250-ba is kerülhet Skócia és Bulgária között, ráadásul pénzt is adtam nekik előre, hogy meggyőzzem őket.”

„Persze könnyű a Brexitet hibáztatni, bár valóban rontott a helyzeten, de egyszerűen a bolgárok és románok egyre jobb munkákat találnak a saját országukban, ami azt eredményezi, hogy már nem akarnak annyit repülni. Már nem nagyon jönnek lengyelek, így kénytelenek vagyunk újabb országokat célba venni.”

William Houston, az Angus Growers igazgatója a Brexit utáni megítélésről beszélt, ami az országot illeti. Ez kihat a 18 termelőből álló szövetkezetre is, akik főként Angus, Perthshire és Fife környékén találhatóak.

Szerinte a kelet-európai újságok negatív propagandát építenek fel az ország ellen, torzított képet mutatva, hogy mennyire borzalmas hely lett az Egyesült Királyság. Hozzátette, a munkások családjai is nyomást helyeznek ezáltal az egyénekre.

Akkora a munkaerőhiány Nagy-Britanniában, hogy személyesen jönnek Kelet-Európába a munkásokért a mezőgazdasági vállalkozások 4
Angus Soft Fruits packing plant at East Seaton farm, near Arbroath.

A termelők az SAWS szabályzat újraélesztéséért lobbiznak, amit 2013-ban Theresa May vetett el. Ez megengedné, hogy ideiglenesen az országban tartózkodhassanak farmon kisegítő munkások, nem EU-s országból is. Mr Houston elárulta, márciusig kellett volna Michael Gove környezetvédelmi miniszternek válaszolnia, de szeptemberre halasztotta a dolgot.

„Az általunk kínált munka sokkal emberségesebb, mint amit a többi farm kínál, de munkaerőre van szükségünk. A költségeink 60%-át ez teszi ki. Jelenleg fogalmunk sincs, hogy megoldódik-e a helyzet.”

Stephen Gethins, az SNP Nort East Fife-ot képviselő tagja, a Brexit által keltett bizonytalanságot okolja.

„Ez egy hatalmas probléma, és a kormány nem hajlandó válaszokat adni.”

Az alsóházban a héten a skót munkáspárt képviselője Martin Whitfield rákérdezett az SAWS visszaállítására, amire a bevándorlásügyi miniszter Caroline Nokes azt a választ adta, hogy a bevándorlásügyi tanács jelenleg is vizsgálja a visszaállítás lehetőségét és annak hatásait.

„A lehető legközelebbről figyelem az eseményeket.”

Illegális szervezetek kihasználják a munkaerőpiaci válságot

Kizsákmányoló toborzók járkálnak a rivális farmok környékén, hogy elcsábítsák az ott dolgozó munkásokat, mondta egy perthshirei farmer. A gyanús alakok £200-ot csaltak ki a munkásokból.

Peter Thomson, két perthshirei gyümölcsfarm tulajdonosa, a helyzet súlyosbodásáról beszélt, a munkaerő elszívásának következtében.

A Blairgowrie operation, ami leginkább málna-, eper- és áfonyatermesztéssel foglalkozik, a szükséges munkaerő 80%-ára számít idén. Mr Thomson szerint a gyanús alakok nem rivális farmokat képviselnek, hanem inkább csak kihasználni akarják a munkásokat.

„Tavaly ezek az alakok idejöttek és azt mondták, hogy ezen a héten még itt dolgozol, de a jövő héten gyere velem máshová. Jó pár embert vesztettünk így, de meg tudtuk akkor oldani. Gyakorlatilag ezek illegális toborzók. Jobb munka ígéretével csábítanak, ráadásul £200-ot kérnek a jobb munkáért, ők meg sajnos ki is fizetik azt. Ez a helyzet veszélyezteti a kormány arra vonatkozó törekvéseit, hogy több gyümölcsöt juttasson el az iskolákba. A skót áfonya tökéletesen megfelelne például a célnak, hogy megszerettesse a gyümölcsöket a gyerekekkel. Ha nem találnak megoldást erre a problémára, az egész fordítva sülhet el. Van jó pár egészséges szokásunk itt Skóciában és az egyik a gyümölcsfogyasztás, de ez a növekvő trend megtörhet.”

Mr Thomson támogatta a munkaerőkeresés feltételeinek enyhítését az agrárszektort illetően. Kristene Hair, az Angus tory képviselője szintén az SAWS újraélesztését követelte a kormánytól, hiszen a munkaerőpiaci krízis kritikus pontot ért el.

Az új belügyminiszter, Sajid Javid az ő választókerületében volt múlt hónapban és egyetértett, hogy az új bevándorlási szabályozásoknál ezt figyelembe kell venni, mivel első kézből láthatta a helyzet súlyosságát. Egy kormányszóvivő a következőket mondta: „Defra és a belügyminisztérium közösen dolgozik azon, hogy kielégítse az agrárszektor szükségleteit, miután elhagytuk az EU-t.”

„2020 decemberéig megoldjuk ezt a helyzetet, a szektor képviselői szabadon szerződtethetnek az EU-ból munkásokat, ráadásul ezek majd az országban is maradhatnak.”     Forrás

Megosztás