Amennyiben nem születik megállapodás a Brexittel kapcsolatban, a brit családok bevásárlólistája akár évi 1000 fonttal többe kerülhet majd – figyelmeztetnek a szakértők.

Az alapélelmiszerek nagy része – köztük a hús, a zöldségek és a tejtermékek – ára jelentősen megemelkedne a National Institute Economic Review szerint. A számításaik alapján akár 930 fonttal is többe kerülhetnek majd a bevásárlások ezek alapján egy évben. Ez amiatt van, hogy ha nem születik egy nagyon részletes, új kereskedelmi megállapodás az Unió és Britannia között, akkor a kilépés után a WTO (Világkereskedelmi Szervezet) szabályai lépnének érvénybe a két ország között. A WTO tarifái pedig jóval magasabbak a friss élelmiszereken – 37% a húson és 45% a tejtermékeken.

Bár a WTO tarifái miatt létrejövő extra vámokat a kormány kezelné, a riport egyik szerzője szerint, amennyiben a kormány ezeket az extra összegeket nem osztja újra megjelelően, nagyon sok maradhat bent az ő saját kis kosarukban. „Ez persze azt jelenti, hogy a gazdasági jólét alacsonyabb lehet majd, mint amire korábban számítottunk. A Brexitnek egyértelműen lesznek pénzügyi következményei, és az itteni kiadásokat máshol kell majd beszedni.”

Az University of Sussex közgazdásza szerint a változások a legsúlyosabban a munkanélkülieket és az olyan családokat érintenék, ahol gyerek vagy nyugdíjas van. A riport szerint összességében a megélhetési költségek 1%-kal emelkednek majd nagyon visszafogott becslés szerint is, de a családok tizedénél akár 2%-kal vagy többel is emelkedhet. Azt is megjegyezték, hogy 2016 júniusa óta a sterling 14%-kal értéktelenedett, és hogy 2016 júniusa és júliusa között (a népszavazást követően) a boltok árai átlagosan 2,5%-kal emelkedtek.

A kereskedelemről szóló tárgyalások jövő héten folytatódnak Brüsszelben, és bár a kormány azt mondta, ők nagyon magabiztosak azzal kapcsolatban, hogy sikerül megállapodniuk, azért nem árt készülni minden eshetőségre. A riport egyébként nem sokkal azután került publikálásra, hogy a Bank of England az elmúlt évtized óta először megemelte a kamatlábakat, még úgy is, hogy a jövedelmek nagyon lassú ütemben ugyan, de növekednek. A bankigazgató arra is figyelmeztetett, hogy 2020-ig még további két emelésre lehet majd szükség, ami nagy aggodalmat okozhat azoknak, akiknek változó kamatozású hitele vagy jelzáloga van.

A bank előrejelzése ráadásul egy „gördülékeny átállást” vesz alapul, ami az utóbbi időben egyre kétségesebb, mivel a kormány képtelen érdemleges haladást felmutatni a tárgyalások során.   Forrás Hirdetőknek: [email protected]