Aggasztó infók szivárogtak ki Nagy-Britanniáról az orosz-ukrán háború kapcsán, aminek komoly következményei lehetnek 1

Az, hogy Németország véletlenül kiszivárogtat brit katonai titkokat Oroszországnak, „számos szinten aggasztó” – mondta egy tory képviselő. A nyugati vezetők körében igen nagy lett a feszültség a múlt héten, amikor a német légierő vezetője, egy tábornok és két magas rangú tiszt közötti hívás felvételeit sugározta az orosz állami tévé.

Aggasztó infók szivárogtak ki Nagy-Britanniáról az orosz-ukrán háború kapcsán, aminek komoly következményei lehetnek 3

A felvételen szigorúan titkos infók hangzanak el, többek között az, hogy az Egyesült Királyság és Franciaország hogyan szállít Storm Shadow rakétákat Ukrajnába, valamint, hogy néhány brit szárazföldi egység is ott van a helyszínen. A hívás állítólag titkosítatlan web-alapú vonalon zajlott, szabványos irodai szoftver használatával, nem pedig biztonságos katonai vonalon. Az egyelőre nem ismert, hogy Oroszország hogyan fogta el a hívást.

Lord Dannatt, a brit hadsereg korábbi vezetője hétfőn azt mondta, hogy „nagyon csalódott” a kiszivárogtatás miatt, és a német tiszteket „elég keményen el kell marasztalni emiatt”. Tobias Ellwood parlamenti képviselő, a Védelmi Bizottság volt elnöke arra volt kíváncsi, miért nem tartják be az „alapvető protokollokat”.

Azt mondta, hogy a felvételek  „feszültségről árulkodnak” a német kormányon belül a katonai felszerelések kapcsán, amelyekre Ukrajnának „szüksége van”, és amelyek nélkül elveszítheti a háborút. A Luftwaffe parancsnoka, Ingo Gerhartz altábornagy hallható amint azt mondja, hogy „senki sem tudja, miért akadályozza meg a szövetségi kancellár a rakéták kiküldését – ez mindenféle furcsa pletykákra ad okot”.

A BBC Radio 4 Today című műsorának nyilatkozva Ellwood úr azt mondta, „nagy a közvélemény frusztrációja amiatt, hogy Németország véleménye nem egyezik Nagy-Britanniáéval a nagy hatótávolságú légi indítórakéták küldésében… ez a lehallgatás és a katonai tervekről szóló vita kiszivárogtatása több szinten aggasztó.”

„Először is, miért nem követték az alapvető protokollokat? De azt hiszem, ez jól mutatja a feszültséget a magas rangú német katonai vezetők és a német kancellár között, aki úgy tűnik, egyre inkább a politikai túlélésre összpontosít, nem pedig arra, ami a kontinensnek a legjobb.”

Látható az egyre növekvő feszültség azzal kapcsolatban, hogy mit kell tennünk Ukrajnában, mert úgy tűnik, hogy fordul a kocka, hacsak nem kapnak nagyobb támogatást. Nem kapták meg az F-16-osokat, nem kapják meg a szükséges tüzérségi lövedékeket, és nem kapják meg a nagy hatótávolságú fegyverrendszereket sem.”

Olaf Scholz, Németország kancellárja elismerte, hogy ez a kiszivárogtatás „nagyon súlyos”. Félő, hogy az elhangzott megjegyzések döntő támpontokat adnak Oroszországnak Ukrajna hadműveleteivel kapcsolatban.

Gerhartz altábornagy hallható, amint azt mondta: „Ha küldetéstervezésről van szó, tudom, az angolok hogyan csinálják, „hátranyúlással”. Van néhány emberük a földön; [de] a franciák, nem csinálnak ilyet…

Nem világos, hogy ebben a kontextusban pontosan mit jelent a „hátranyúlás”, bár a katonai szakzsargonban ez arra utalhat, hogy kis számú csapatot használnak az előretolt állomásokon az erőforrások áramlásának irányítására.

A NATO-országok elkerülték csapatok telepítését Ukrajnában, hogy elkerüljék az Oroszországgal való szélesebb körű, egész Európára kiterjedő konfliktust. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma elismerte, hogy körülbelül 30 királyi tengerészgyalogos kommandót használtak a térségben de csak a kijevi brit nagykövetség védelmére.

Az Egyesült Királyság emellett több ezer ukrán katonát, pilótát és tisztet is kiképzett különböző fegyverek használatára a szigetország területén található táborokban.

Lord Dannatt hétfőn azt mondta a Times Radio-nak: „Azt sugallják, hogy brit katonák vannak Ukrajnában. Sem a te, sem pedig az én dolgom, hogy reagáljak erre. Gyanítom, hogy a Storm Shadow használatáról szóló képzésünket vagy ebben az országban, vagy Lengyelországban, vagy valahol máshol tartjuk. Nem a mi feladatunk megerősíteni vagy cáfolni, hogy vannak-e brit katonák Ukrajnában.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után