A világ legdrágább 1 p-s érméje: £72,000-ot ér és összesen 4 létezik belőle 1

Az egyik 1 penny-s érme a legritkábbak közül, amiből mára összesen 4 db maradt, rekord összegért kelt el egy aukción, hol máshol, mint Londonban.

The-Value-of-Money-7

Az eladott érme egy minta verzió, ami végül soha nem került sorozatgyártásba. A mostani volt a legelső alkalom, hogy az egyik ilyen minta érmét valaki árverésre bocsátotta. A pici kis 1 p-s végül nem kevesebb, mint £72,000-ért kelt el, ami a legtöbb kint élő magyarnak több, mint 5 éves fizetése.

„Semmilyen bronz érme még csak a közelébe sem ért ekkora összegnek. Ha jól emlékszem az eddigi legnagyobb összeg egy hasonló érméért £15,000 körüli összeg volt.” – mesélte az AH Baldwin and Sons aukciós ház szóvivője.

_89649987_7f40c4e7-5eff-4eb7-8386-ed23b2b23e70

A különleges 1933 Lavrillier Pattern Penny érmét egy privát gyűjtő vásárolta meg, ennél többet azonban nem árultak el. Azt, hogy az értékes 1 penny-s érme a szigetország területén marad, vagy külföldre szállítják, nem lehet tudni.

Összesen 8 érme készült annak idején, még 1933-ban. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezek az érmék amellett, hogy most már egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány van belőlük, több, mint 80 évesek. Szertartási célokra készítették őket. Idáig egyszer sem bocsátották árverésre egyik darabot sem.

Az 1933-ban legyártott maradék 7 érme úgynevezett valuta érme, és a szakértők szerint ezeknek az értéke felülmúlhatja a most árverésre bocsátott érméjét. Ez azonban csak akkor derülne ki, ha valaki a nála lévő darabot értékesíteni akarná.

Azért nem került sor több érme nyomására, mert 1932-ben a pénz veréséért felelős Royal Mint-nek többlete volt így a következő évben nem volt szükség új érmékre. Az egyik ilyen egyedi érme megtalálható a Royal Mint múzeumában, azonban a többi mind privát kezekben „bújkál”. Amik pedig eltűntek, azok valahol a föld alatt várják a szerencsés megtalálót. Lehet, hogy mostantól, minden 1 penny-s érmét felveszünk majd a földről 😀 …

Hihetetlen, hogy a gyűjtők mekkora összegeket képesek kiadni ilyesmire, de ezek után már meg sem lepődünk rajta, hogy más brit pénzérmék, vagy papír pénzek is tudnak sokat érni. Az 50p-sek közt például akad olyan,ami közel £3000-ot érhet, a vadi új £5-osok közt pedig volt olyan,ami £80,000-ért kelt el ebayen. Érdemes tehát matatni egy kicsit a pénztárcánkban… ki tudja…          Forrás: http://www.bbc.co.uk/

Megosztás