A parlamenti képviselők szavaztak Nagy-Britannia kilépéséről: íme, az eredmény 1

Véglegesen eldőlni látszik a britek sorsa a kilépést illetően. Az Alsóházban a képviselők elsöprő többséggel támogatták a kormány Európai Unióból való kilépésének tervét.

1-6

A törvényjavaslat, ami formális keretet ad az 50. cikkely életbe léptetésének a folyamatának, átment az első rostán, mikor szerda este az Alsóház megszavazta azt. 498 : 114 arányban voltak többségben a Brexitet támogatók – az 384 szavazattöbbséget jelent. De Jeremy Corbyn nem tudta elrejteni felháborodását, amikor látta, hogy két árnyékkormány miniszter, és 47 képviselője szavazott a tervezet ellen. Rachel Maskett, York Central képviselője, és Dawn Butler, Brent Central képviselője mindketten úgy döntöttek, hogy az erősen maradás-párti választókerületeik miatt ők is a Brexit ellen szavaznak. Ken Clarke volt kancellár volt az egyetlen konzervatív, aki a tervezet ellen szavazott.

A javaslatot alaposan át fogja vizsgálni egy bizottság jövő hétfőtől szerdáig – ami alatt arra számítanak, hogy a munkáspártiak megpróbálnak bizonyos biztosítékokat belefoglaltatni. A párt kiegészítései, amik támogatásra találhatnak a Parlament más tagjai körében is, például arra törekednek, hogy bármely, a kilépéshez kapcsolódó döntést először a parlamenti képviselőkkel kell megszavaztatni.

szavazas-uk

Az olyan törekvéseket már minden párton belül találtak támogatásra az elmúlt időszakban, mint az ország területén tartózkodó EU-s polgárok jogainak garantálása, a dolgozók jogainak védelme és a Közös Piachoz való valamely szintű hozzáférés. A liberális demokraták fő célja, hogy elérjenek még egy népszavazást a végső megállapodás után, amelyet Theresa May beszél meg az Unióval, és ha ez nem sikerül, akkor egyöntetűen az 50. cikkely aktiválása ellen fognak szavazni. A Skót Nemzeti Párt, amely alapból nagyon kilépés-ellenes, valószínűleg több tucat kiegészítést fog javasolni. A ház még 336 : 100 arányban szavazott az ellen a rendelet ellen, amely meggátolta volna May-t, hogy bármely formális Brexit beszédet tegyen. Valószínűleg a maradás-pártiak és az ultra-euroszkepticisták is fognak változtatásokat javasolni a tervezetbe.

De mivel a munkáspárt nagy része támogatja a cikkely áprilisi életre hívását, és Theresa May kitűzött határidejeit, így valószínűleg minden nagyobb gond nélkül át tudja majd vinni a tervezetet. Harmadjára pedig, a javaslat Alsóházban töltött utolsó szakaszában, a képviselőknek lehetősége van még egyszer utoljára kinyilatkozni, hogy támogatják-e azt vagy nem, mielőtt tovább megy a Lordok Házába, ahol újra végig mennek ezeken a szakaszokon. A kormánynak ott lehet trükkösebb lesz átvinni a javaslatot február 20-ától kezdődően, ugyanis a Felsőházban nincs meg a minősített többsége. A munkáspárti Lordok már jelezték, hogy alaposan meg fogják vizsgálni a javaslatot, de nem blokkolnák a kormány terveit, bár néhányan azért kijelentették, hogy ők biztosan a Brexit ellen fognak szavazni. De a liberális demokraták, akik elhatározták, hogy egy új népszavazást akarnak összehozni a végső döntésről, 102 személlyel vannak jelen, míg a konzervatívok 253 főt számlálnak az összes 805-ből.

A tervek szerint a Lordok Házából a javaslat március 7-én, kedden kerül majd ki, de ha ott a tagok tettek bele kiegészítéseket, visszakerül az Alsóházhoz, ahol megvitatják, hogy azok maradhatnak-e, vagy sem.  Forrás: Standard   Hirdetőinknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után