Amennyiben valaki külföldre költözik, nem jelentkezik ki az eredeti lakcíméről és nem jelzi a NAV-nak a változást, abban az esetben komoly, több százezer forintos bírságot kockáztat.

nav-12

Egy okkal több, hogy jobban körültekintsünk, mielőtt eljönnénk otthonról, de ha már eljöttünk is célszerű ezt az esetleg elfelejtett lépést megtenni.

Egyre nő a külföldön, munkavállalás céljával letelepedő magyarok száma. A legújabb adatok szerint, már több, mint 600,000 magyar dolgozik más országokban, közülük is a legtöbben Nagy-Britannia területén és az USA-ban. Az elsődleges ok pedig a jobb fizetés volt a megkérdezettek körében.

A brit Nemzetgazdasági Minisztérium adatai alapján nagyjából 300,000 magyar él az Egyesült Királyságban, míg az EU területén belül a második legkedveltebb célállomás a magyarok körében Németország 135,000-es magyar populációval. A hivatalos adatok szerint csak Németországba az elmúlt év során 60 ezer magyar költözött ki.

Mivel ma már nem jár sok papírmunkával a kiköltözés, sokan elfelejtik, hogy miket kell megtenni az ország elhagyása előtt. Pedig a helyes lépések megtételével nemcsak a több százezres bírság terhétől szabadulunk meg, hanem otthon továbbra is teljes ellátásban részesülhetünk.

Ha az Európai Gazdasági Térség (EGT) országában vállalunk munkát és ott járadékot fizetünk, odahaza is részesülhetünk ellátásban, de bejelentést kell tennünk az OEP-nél a biztosítási jogviszony létrejötte előtt, és megszűnése után 15 nappal. Amennyiben ezt elmulasztjuk, mulasztási bírsággal nézhetünk szembe.

Mindazonáltal a NAV irányába csak akkor tartozunk bejelentési kötelezettséggel, ha már korábban bejelentkeztünk járulékfizetésre, és ez a kötelezettségünk a külföldre költözéssel összefüggésben megszűnik.

Ha nincs kétoldalú egyezmény az adott országgal (pl. USA), akkor mindkét országban fizetni kell a TB-t, ha nem jelentkezünk ki az otthoni címünkről. Ha bejelentkezve maradunk a lakcímünkön, de nem fizetjük a 6810 forintot havonta, úgy az adóhatóság 5 évre visszamenőleg bármikor behajthatja rajtunk az elmaradást. (Így az évek során több százezer forintos számla is felgyűlhet.) Egyedi eljárás keretein belül lehetőség van rá, hogy az adóhatóságnál kérvényezzük a tb fizetése alól történő mentesítést.

Fontos tudni, hogy a magyarországi lakcímünkre fogják kiküldeni a “felszólító levelet”, amelyet akkor is kézbesítettnek fognak tekinteni, ha “nem kereste” jelzéssel érkezik vissza a hivatalhoz.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.mindenegybenblog.hu/eletmod-egeszseg/brutalis-osszegre-birsagolja-a-nav