A mai naptól jelentősen emelkedik minden alkoholos ital ára Nagy-Britanniában 1

Az alkoholos italok ára mától megemelkedik, mivel az alkohol után fizetendő adó rendszerét több mint 140 év után először újítják meg a szigetországban. Az új alkoholadó rendszerben minden alkoholt az erőssége alapján fognak megadóztatni, nem pedig a korábbi bor, sör, cider és tömény italok kategóriák alapján.

A mai naptól jelentősen emelkedik minden alkoholos ital ára Nagy-Britanniában 3

Ráadásul augusztus 1-jén véget ér az alkoholadó befagyasztásának időintervalluma is, ami azt jelenti, hogy az inflációval arányosan, 10,1%-kal fog emelkedni. A Wine and Spirit Trade Association (WSTA) számításai szerint ez azt jelenti, hogy egy üveg bor ára 53 pennyel fog drágulni. A 18%-os cream sherry adója 2,98 GBP-ról 3,85 GBP-ra emelkedik, a hozzáadott áfával együtt pedig több mint 1 fonttal növekszik az ára üvegenként.

A portói ára több mint 1,50 fonttal, a gin és vodka ára üvegenként pedig durván 1 fonttal emelkedik.

Miles Beale, a WSTA vezérigazgatója a következőket mondta: „A bor- és szeszes ital-vállalkozások számára rendkívül nehéz időszak felé tartunk, adóemelésekkel és egyéb költségekkel, beleértve a fogyasztóikat érintő elhúzódó megélhetési válságot is, a tartósan magas inflációt és a rohamosan emelkedő árakat. Kevés teret hagyva ezzel sok vállalkozás számára a nyereség realizálására.”

„Elkerülhetetlen, hogy egyesek nem tudnak majd talpon maradni, és a kis- és középvállalkozások lesznek a leginkább veszélyeztetettek. Mindennek a tetejébe a kormány úgy döntött, hogy augusztus 1-jén még több nyomást helyez a fogyasztókra, a közel 50 év óta a legnagyobb alkoholadó-emeléssel. A kormány új adórendszere jobban diszkriminálja a prémium szeszes italokat és a borokat, mint a többi terméket.”

„A forróbb országokból származó borok, mint például Ausztrália, lesznek a leginkább büntetve, mert a melegebb éghajlaton termesztett szőlő magasabb alkoholtartalmú borokat eredményez. Ugyanakkor a borban nem lehet csökkenteni az alkoholmennyiséget úgy, mint néhány más termék esetében. A bor alkoholtartalmának csökkentése korlátozott mértékben hajtható csak végre, megváltoztatja a terméket és költséges. A tömény italok alkoholtartalma sem csökkenthető olyan termékek esetében, mint a gin, vodka és whisky, ahol a törvény egy minimális erősséget ír elő. A tömény italok esetében legalább 1 font áremelkedésre számíthatunk üvegenként.”

A csapolt sör után fizetendő illeték az Egyesült Királyságban 11 pennyel csökken augusztusban, azonban a sörfőzők 10,1%-kal több adót fizetnek majd. A British Beer and Pub Association (BBPA) szerint az adó egy 500 ml-es üveg sör árának körülbelül 30%-át teszi majd ki, és ez az adóemelés évi 225 millió font plusz költséget jelent az egész iparágban.

A Scotch Whisky Association stratégiai igazgatója, Graeme Littlejohn ezt mondta: „A 10,1%-os emelés újabb csapás a lepárlók és a fogyasztók számára. A lepárlók most még inkább hátrányos helyzetbe kerülnek majd a kocsmákban, éttermekben és bárokban.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után