Hol és mennyien élnek a magyarok Nagy-Britanniában 1

Rengeteg magyar költözött ki az Egyesült Királyságba az elmúlt évtized során. Ez a tendencia az utóbbi időszakban a Brexit miatt sokat lassult, és az ország területén is megváltozott a magyarság eloszlása. Mi a saját adatbázisunkból feketén-fehéren tálaljuk nektek a tényeket.

magyarok Nagy-Britanniában

2018-ra az elmúlt időszak eseményei miatt sokat csökkent a szigetországba költöző magyarság száma, azonban még mindig nagyon sokan próbálnak szerencsét itt egy jobb élet reményében. A kint élő magyarok számát a legtöbben 3-4 százezer körülinek saccolják, persze a magyar kormány szerint százezer alatt van, megint mások pedig félmilliónál is nagyobb számokról beszélnek. Ami biztos azonban, hogy számos kisebb és nagyobb városban alakultak ki magyar közösségek. A weboldalunkat látogató több százezer kint élő magyar olvasónk így oszlik el Nagy-Britannia térképén városok szerint 2018-ban.

Itt láthatjátok, hogy a kint élő magyarság mekkora része élt az egyes nagyobb városokban 2018-ban:

Hol és mennyien élnek a magyarok Nagy-Britanniában 3

 

A top 14-ből ugyan kicsúsztak, de jelenleg is sok magyar él még az alábbi brit településeken:

Edinburgh
Brighton
Sheffield
Preston
Bournemouth
Crawley
Southampton
Watford
Stoke-on-Trent
Glasgow
Portsmouth
Derby
Cardiff
Coventry
Slough
Belfast
Beeston
Burton upon Trent
Bradford
Hove
Walsall
Guildford
Aberdeen
Woking
Corby
Milton Keynes
Peterborough
Banbury
Wolverhampton
Hemel Hempstead
Blackburn
Newport
Maidstone

Itt a 2 évvel ezelőtti 2016-os lista, amiből jól látszik, hogy a fővárosból igen nagy számban költöztek el vidékre a magyarok az utóbbi időszakban.
magyarsag 2016 anglia

Mint láthatjátok, az embereknek jelenleg már csak kevesebb, mint a fele él Londonban, de az első 10 helyezett városaiban azért szintén jó pár ezer fős magyar közösség található. Ez az eloszlás és drasztikus változás egyébként a főváros hihetetlen mértékű drágulásának köszönhető, és várhatóan a jövőben még nagyobb arányban fognak a magyarok vidéki városokat előnyben részesíteni Londonnal szemben. Ha azt vesszük alapul, hogy nagyjából 300 ezer magyar él Nagy-Britanniában, akkor Londonban 130-140 ezren vagyunk, de az olyan nagyobb városokban, mint Leeds, Liverpool, vagy Manchester, is van egy 3 – 4 – 5 ezer fős magyar populáció.

A kint élő magyarság egyébként relatíve fiatalnak mondható, ugyanis 81%-uk 18 és 44 év közötti személy. Emellett a nemek arányát tekintve pedig a férfiak vannak kint többen, méghozzá 10 százalékponttal, ugyanis 100 kinti magyarból 55 férfi.

Itt láthatjátok a magyarság megoszlását 2018-ban régiónként Nagy-Britanniában:

Hol és mennyien élnek a magyarok Nagy-Britanniában 4

Jól látszik, hogy majdnem mindenki, aki kijön, Anglia területén találja meg a számításait, de például fent északon, Skóciában is van egy nagyságrendileg 7-10 ezer magyar. Ha unjátok a fővárost, netán drágának tartjátok, vagy szimplán érdeklődtök a vidékre való költözés iránt, akkor nézzétek meg a Londont a vidéki városokkal összehasonlító cikkünket.

Jól látható, hogy eléggé szét vagyunk szóródva az ország minden területén. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne kovácsolhatnánk egy baromi jó és erős közösséget, ahol az információ gyorsan és hatékonyan áramlik, és mindig találunk segítőkész ismerősöket vagy akár ismeretleneket, ha valamilyen megoldandó feladat, vagy probléma állja utunkat a kint létünk során. Ha te is szeretnél egy jó és befogadó angliai magyar közösség tagja lenni, akkor itt csatlakozhatsz angliai magyar Facebook csoportunkhoz, ami már 30,000 tagot számlál és gyorsan növekszik.

Megosztás