Ilyenek vagyunk mi Magyarok a külföldiek szerint

0

Az ember vele született tulajdonsága az, hogy szeret véleményt formálni másokról. Mi, magyarok is szeretjük megmondani mindenről a tutit (még akkor is, ha alig van némi fogalmunk arról, hogy mi is a dörgés.). A németek precízek, a franciák jó szeretők, az olaszok szörnyű szervezők, az oroszok imádják a a vodkát, a hollandok homoszexuálisak és zsugoriak és még sorolhatnánk. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mit is gondolnak rólunk, magyarokról a világ nemzetei, mi kering rólunk a világhálón.

_dsc7223-smile

A “guglizás” során sok érdekességre bukkantunk, amit most meg is osztunk veletek. Az egyik egy érdekes blog, amit egy Németországban élő és dolgozó kirgíz doktorandusz és egyetemi oktató készített a magyarországi útját követően.

17 sztereotípia a magyarokról

 1. „A magyarok imádják a magyar nyelvet! Tudják, hogy nehezen tanulható a külföldiek számára, de értékelik, ha megpróbálják. Próbáld meg helyesen kiejteni a magyar neveket.
 2. A magyarok büszkék a magyarságukra, bárhol is legyenek: otthon vagy külföldön! Nem úgy, mint a németek egy idegen országban. Vagy az oroszok, akik megpróbálnak úgy viselkedni, mint a helyiek, ha külföldön vannak. (Nem sértésnek szántam.)
 3. A magyarok hülyének gondolnak, ha azt kérdezed, “Hol van Magyarország?” vagy ha nem ismered a fővárost, Budapestet.
 4. A nem budapesti származású magyarok nem veszik sértésnek, ha megkérdezed tőlük, “Hol van Budapest és mi olyan különleges benne?”
 5. A magyarok legnagyobb része csak magyarul beszél. Végy erőt magadon és tanulj meg néhány magyar szót és kifejezést, mielőtt Magyarországra utazol. MINDIG legyen nálad egy szótár (vagy kéznél egy magyar barát/barátnő! J)! Az angoltudás abszolút nem elég ahhoz, hogy élvezd a kultúrát. A turistának nagyobb esélye van arra, hogy olyas valakit talál, aki németül beszél. Volt szerencsém, hogy olyan magyarokkal találkoztam, akik nagyon folyékonyan beszéltek oroszul. Azonban, a dolgod megkönnyítése érdekében, tanulj magyarul.
 6. Most nem tudok diplomatikus lenni. Kimondom, ahogy van. A magyarok utálják a kommunistákat. Kérlek, hagyd otthon az U.S.S.R pólóidat!
 7. Még egy dolog… A magyarok utálják G.W. Bush-t és az amerikai imperializmust is.
 8. A magyarok azonban, nosztalgikusan gondolnak vissza azokra az időkre, amikor az országuk nagy birodalom volt.
 9. A magyarok szintén nagyon vendégszeretőek házigazdaként. Mindig meghívnak az asztalukhoz vendégeket, hogy megosszák velük az ételüket és az italukat.
 10. A magyar házigazdák teletömnek kajával! (Úh, én tudom, mit beszélek! J)
 11. A magyarok kitűnőek a gulyás főzésben.
 12. A magyarok büszkék a magyar konyhára.
 13. A magyarok sokat isznak.
 14. A magyarok igazán sokat isznak!
 15. A magyarok készítik a legfinomabb fajta borokat és pálinkákat!
 16. A magyarok stílusosan isznak. (Egy nap talán, majd írok csinálok kutatást a magyar ivási szertartásokról.)
 17. Általánosságban, a magyar férfiakat és nőket szépnek és érzékinek tartják.”

A bloghoz jó néhány comment érkezett, amelyben többnyire egyetértettek a felsorolt sztereotípiákkal — leszámítva néhány kijavító magyar hozzászólást.

A fentieken kívül, rábukkantunk még pár általánosításra, amelyek közül néhányat nagyon frappánsnak találunk:

 1. Ha egy magyar közvetlenül utánad megy át a forgóajtón, előtted fog onnan kijönni (utalás arra, hogy a magyarok nem fordítanak túl sok figyelmet a jó modorra és bizonyos írott szabályokra.)
 2. Két magyarnak három különböző véleménye lehet (utalás arra, hogy a magyarok nagyon önző személyiségűek, akik nehezen működnek együtt. Ennek történelmi okokat tulajdonítanak.)
 3. A magyarok sokat panaszkodnak és eléggé borúlátóak, amikor véleményt nyilvánítanak
 4. A magyarok nem koccintanak sörrel (Az 1848/49-es forradalom után, amikor kivégezték a magyar tábornokokat, az osztrákok sörrel koccintva ünnepeltek meg a győzelmüket. 150 évig egy magyar sem koccinthatott sörrel. Ez az oka annak, hogy még a mai napig is szokatlan a magyarok számára sörrel koccintani.)
 5. A magyarok egy lovas nemzet (sok turistát szórakoztatnak a magyar pusztákon az általunk már jól ismert mutatvánnyal, mi szerint, a lovas két lovat ül meg egyszerre oly módon, hogy mindkét lába alatt egy-egy lóval halad előre.)

Kíváncsiak vagyunk arra, ti mit gondoltok a fentiekről? Melyik sztereotípia igaz? Melyik túlzás? Szerintetek, mivel lehetne még kiegészíteni?  Forrás: svetlanassoupofpolitics.blogspot.co.uk, nationalstereotype.com, celergo.com   

Facebook csoportunk / Facebook Oldalunk / Kövess minket lent a csengőre kattintva
Cikk Megosztása: