"A lámpaoszlopok himbálóztak a fák dominókként dőltek el egymás után" - a helyi lakók mesélnek a szerdai közép-angliai tornádóról 1

A Gerrit vihar alatt egy közép-angliai településen a házakról a tetőket leszakító és a falakat több helyen összedöntő tornádót egy a környéken lakó nő csak “őrületes forgószélként” írt le. A manchesteri rendőrség súlyos incidensnek deklarálta a Tameside-ban szerda este történteket, mivel legalább mintegy 100 ház megrongálódott.

"A lámpaoszlopok himbálóztak a fák dominókként dőltek el egymás után" - a helyi lakók mesélnek a szerdai közép-angliai tornádóról 3

A Stalybridge-i lakos, Kerry Hogan azt mondta, hogy a fák dominók módjára borultak el egymás után, míg egy másik nő, aki szintén a környéken lakik azt mondta, hogy az egyik fa a tornádó miatt bedőlt a fürdőszobájába.

Walesben és Skóciában több ezer házban nem volt áram a vihar után. A National Grid szerint 36 000 ingatlan maradt áram nélkül Ceredigionban, miután a hálózat egy része villámcsapás miatt egy időre üzemképtelenné vált, és csaknem 14 000 otthon maradt áram nélkül Skóciában is egyik napról a másikra a Gerrit vihar közepette.

"A lámpaoszlopok himbálóztak a fák dominókként dőltek el egymás után" - a helyi lakók mesélnek a szerdai közép-angliai tornádóról 4

Nem érkezett jelentés arról, hogy a Stalybridge-i tornádóban bárki megsérült volna az extrém időjárási körülmények közepette. A meteorológiai intézet szerint az egyik vihar szerda este elhaladt Greater-Manchester felett, és “erős forgó felfelé irányuló légáramlás” volt, ami arra utal, hogy “valószínűleg egy tornádó keletkezett a felszínen”.

Hogan a BBC Radio 5 Live műsorában elmondta, hogy a tornádó “bő egy percig, 90 másodpercig tarthatott a környékükön, de szó szerint őrületes volt ami történt”, és “borzasztó hangja volt”.

"A lámpaoszlopok himbálóztak a fák dominókként dőltek el egymás után" - a helyi lakók mesélnek a szerdai közép-angliai tornádóról 5

“Nem tudtuk kinyitni a bejárati ajtót, mert annyira fújt a szél. A lámpaoszlopok himbálóztak, és közben azt néztük, ahogy a fák dominóként dőlnek ki egymás után. Minden szomszéd kint volt az ajtóban. Rengeteg szomszéd autója összetört. Szörnyű volt, és szinte hihetetlen, hogy senki sem sérült meg.” – mesélte Ms. Hogan.

A 40 éves Hayley McCaffer, aki a közeli Carrbrookban él, azt mondta, hogy néhány szomszéd háza “abszolút katasztrófa” ahogy kinéz, nincsenek meg a háztetők és “kilapított” autók vannak mindenfelé. Ő és párja nem tudják, mikor térhetnek vissza a saját otthonukba.

"A lámpaoszlopok himbálóztak a fák dominókként dőltek el egymás után" - a helyi lakók mesélnek a szerdai közép-angliai tornádóról 6

Patricia Watkinsonnak, egy másik carrbrooki lakosnak, aki éppen Norfolkban volt, amikor a tornádó végigsöpört a falun, egy szomszédja azt mondta, hogy egy “leszakadt lógó” kábelen kívül az otthona sértetlennek tűnik. A 83 éves nő azonban azt is elmondta, hogy a szomszédjának a fészere “viszont egy az egyben odalett”.

Maisie Pilkington, Millbrook-i lakos pedig azt mesélte, hogy egy fa egyszer csak beszakította a háza tetejét, miközben ő aludt.

“Kinyitottam az ajtót, és amikor megláttam annyit tudtam mondani, hogy ó istenem” – mondta. “A fa nekicsapódott a tetőnek, és keresztülment rajta egészen a fürdőszobámig. A fürdőszobám teljes mennyezete leomlott, a fa konkrétan a fürdőszobában van, és az egész fát egy ág tartja a helyén. Ha az leszakad, akkor a fa keresztülmegy az egész házon.”

"A lámpaoszlopok himbálóztak a fák dominókként dőltek el egymás után" - a helyi lakók mesélnek a szerdai közép-angliai tornádóról 7

Melissa Collier, aki szintén Millbrookban él élettársával és kisbabájukkal, azt mondta, hogy “rémisztő” élmény volt.

„Alighogy elaludtam, hirtelen az egész ház remegni kezdett. Azt hittem, földrengés van vagy a közelben bomba robbant. Körülbelül bő egy percig tartott. Kimentünk a ház elé mikor vége lett, és mindenhol káosz uralkodott.”

Egy drót lógott az ajtajuk előtt, a tetőpalák és a szemetesek az utcán, valamint “összetört az összes autó a környéken”. Szerdán 23:30-kor (GMT) evakuálták őket otthonukból, és egy barátjuk édesanyjánál maradtak éjszakára.

A brit meteorológiai intézet szerint a vihar és a vele járó veszély már elmúlt, de a hét végén további csapadékosabb időjárás várható, erős széllel, esővel és némi hóval a magasabban fekvő területeken.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után