Másodperceken múlt, hogy egy angliai easyJet járat nem ütközött össze egy másik géppel leszállásnál a kifutópályán 1

Egy easyJet járat közel 180 emberrel a fedélzetén majdnem egy másik repülőgépnek ütközött, amikor az Franciaországban landolni próbált a kifutópályán.

Másodperceken múlt, hogy egy angliai easyJet járat nem ütközött össze egy másik géppel leszállásnál a kifutópályán 3

Amikor tavaly szilveszterkor a London Gatwick repülőtérről induló Airbus A320-as típusú gép 179 emberrel a fedélzetén leszállni készült a Bordeaux-Mérignac reptéren, a légiforgalom irányító engedélyt adott a pilótának a leszállásra.

A légiforgalom irányító munkatársa azonban „elfelejtkezett” egy második, épp a felszállásra váró gépről a 23-as kifutón, és és így a két gép vészesen közel, kb. 50-60 méter távolságba került egymástól. A francia repülésbiztonsági hivatal a vizsgálatot követően „komoly incidensnek” minősítette az esetet, amely a személyzetet tette felelőssé a történtekért.

A Polgári Repülésbiztonsági Vizsgáló és Elemző Iroda (BEA) december 19-i jelentésében azt írta, hogy a műszakvezető a nap folyamán hatról háromra csökkentette a légiforgalom irányítók számát.

Másodperceken múlt, hogy egy angliai easyJet járat nem ütközött össze egy másik géppel leszállásnál a kifutópályán 4

„A francia reptéren és a környező légtérben a forgalom ekkor nagyon sűrűvé vált. A légiforgalom irányító engedélyezte az A320-asnak a leszállást a kifutópályára, elfelejtkezve arról, hogy a DR400-as típusú másik gép már ott várakozik”. – olvasható a jelentésben.

“A DR400-as pilótája, miután megértette, hogy az A320-as leszállási engedélyt kapott annak ellenére, hogy ő már ott tartózkodott, azonnal jelzett az irányítónak, aki ezt követően egyből utasította az A320-ast, hogy szakítsa meg a landolást.”

Az irányítótorony menedzsere és az irányító is „meglepődött” – állapította meg a nyomozást végző csoport –, amikor rájöttek, hogy mennyire hajszálon múlt a tragédia.

„A megszakított landolás során az easyJet gép 103 láb magasságig ereszkedett, körülbelül 290 m távolságra a kifutópálya küszöbétől” – áll a jelentésben. “Az A320 178 láb magasságban repült el a DR400-as gép felett, majd a normál pályán haladt tovább.”

A második kísérlet során a gép sikeresen, minden probléma nélkül landolni tudott.

A fapados légitársaság szóvivője azt mondta: „Tisztában vagyunk a [légiirányító] hibával kapcsolatos jelentéssel, amely megerősíti, hogy pilótáink mindenkor az eljárásoknak megfelelően cselekedtek. Utasaink és személyzetünk biztonsága a legfontosabb számunkra, és mindig együttműködünk a biztonsági vizsgálatok során.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után