A kifutópályán kellett kimenekíteni az utasokat az egyik londoni járatból, miután felszállás közben egy hangos dörrenés volt hallható 1

Összesen nyolc utas sérült meg az eddigi információk szerint a repülőjárat evakuálása során, amire a kifutópálya közepén került sor, miután a felszállást meg kellett szakítani egy hangos robbanásszerű hang miatt, ami a gépből jött. Az incidens a London Stansted reptéren történt, ami Essex területén található a fővárostól nem messze, és egyébként az angliai magyarok által is az egyik leggyakrabban használt repülőtér.

Az Airbus A320-as típusú repülőgép, több mint 160 utassal a fedélzetén épp indult volna Bécsbe, amikor a felszálláshoz való gyorsítás közben a hatalmas durranás hallható volt. A repülő még épp nem haladt elég nagy sebességgel, hogy elemelkedjen a földtől, de már csak másodpercek lettek volna hátra ehhez. A pilóták ezt követően azonnal megszakították a felszállást, és megállították a repülőgépet, majd felszólították a személyzetet és az utasokat, hogy a gépet azonnal hagyja el mindenki.

A kifutópályán kellett kimenekíteni az utasokat az egyik londoni járatból, miután felszállás közben egy hangos dörrenés volt hallható 3

Ahogyan az gyakran lenni szokott, amikor az evakuáláshoz használt csúszdákat használják a repülő elhagyására, sokszor szereznek az utasok apróbb sérüléseket. A hírek szerint a járat elhagyása során összesen 169 utas szerzett apróbb sérüléseket, húzódásokat, horzsolásokat. A közösségi oldalakra felrakott képek tanúsága szerint sok utas menekülés közben a poggyászát is vitte magával, ami pedig a szabályzatban szereplő biztonsági előírásoknak ellentmond.

A hírek szerint a hatalmas durranás a gép baloldali hajtóművéből jött, amit később a légitársaság meg is erősített. A gépet a kifutópályáról visszavontatták az egyik parkolóhelyre, majd egy rövidebb vizsgálat után egy közeli hangárba szállították, hogy ott hajtsák végre rajta a javítási munkálatokat.

A kifutópályán kellett kimenekíteni az utasokat az egyik londoni járatból, miután felszállás közben egy hangos dörrenés volt hallható 4

Az utasokat buszok segítségével visszaszállították a repülőtér épületébe, és egy helyettesítő járatot biztosítottak a számukra, ami szombat reggel indult el Bécsből, hogy felvegye a Stansteden rekedteket.

„Épp most menekítettek ki bennünket az egyik járatból Stansteden, ami Bécsbe ment volna. Hatalmas dörrenés volt, majd az egyik hajtómű lángolni kezdett. Szerencsére mindenki ól van.” – írta twitteren az egyik utas.

„Végre! Most már kihúzhatom a repülőgépből való evakuálást a bakancslistámról. Egyébként ha bárkit érdekel, azok a csúszdák elég gyorsak, mondhatom.” – viccelődött Patrick Gorman, aki szintén az említett járaton utazott.

A kifutópályán kellett kimenekíteni az utasokat az egyik londoni járatból, miután felszállás közben egy hangos dörrenés volt hallható 5

Az incidens miatt a kifutópályát több, mint két órán keresztül nem tudták használni a gépek fel vagy leszállásra, aminek köszönhetően többek közt 13 érkező járatnak másik reptéren kellett landolnia. Ezek közt voltak Ryanair, easyjet, pegasus és Air Moldova gépek is. 10 járat az érintett gépek közül, máshol szállt le és az utasait buszokkal szállította át Stanstedre, míg 3 ryanair gép utasai a járatokon maradtak, majd visszarepültek Stanstedre, miután a kifutópályát szabaddá tették.

„Borzasztóan sajnáljuk, hogy az eset miatt sok utasunk késett órákat, de az ilyen esetekben az elsődleges szempont mindig az utasaink és az alkalmazottaink biztonsága.” – olvasható a Stansted reptér hivatalos közleményében az incidens kapcsán.      Forrás

Megosztás