A brit háztartások pénzügyi státusza javult az elmúlt év során, de sajnos ennek ellenére nem sokkal élünk jobban, mint öt évvel ezelőtt, derült ki az országos statisztikai hivatal legújabb elemzéséből.

jolet anglia

A gazdaság a 2014-es év során 2.8%-kal növekedett, ami 2006 óta a legjobb éves eredmény. A javuló termelés, valamint fizetések és növekvő vásárlási hajlandóság mellett, az export növekedése volt az, ami a gazdaság fellendülését a leginkább elősegítette a statisztikai hivatal elmondása szerint.

Egy sor új változó bevezetésével próbálja meg az ONS (Statisztikai Hivatal) mérhetővé és kézzel foghatóvá tenni a jólét és a gazdasági növekedés alakulását. Az RHDI, vagy egy főre eső adózás utáni, felhasználható jövedelem, az a mutató, amit George Osborne, brit pénzügyminiszter előszeretettel használ.

A háztartások egy főre jutó felhasználható jövedelme 2014-ben 1.9%-ot emelkedett. Azonban még így is mindössze 0.2%-kal állunk jobban, mint 2010 második negyedévében.

_82032200_household_disposable_income_624
Az egy főre jutó felhasználható jövedelem és a pénzügyi kilátások megítélése

Ugyanakkor az ONS azt is elárulta, hogy a lakosság körében egy általános optimizmus kezd elterjedni a fizetések alakulását illetően. A háztartások bizakodásának mértéke -5.2-es értéken állt tavaly decemberben, ami javulást jelent a 2013 év végi -7.6-os értékhez képest, azonban azt jelzi, hogy még mindig többen negatívak a kilátásokat illetően, mint amennyien pozitívak.

A háztartások átlagos költekezése, és arra való hajlandósága is növekedett az elmúlt időszakban, ami szintén a pozitívabb jövőkép is befolyásol. Az inflációt is beleszámítva, az elmúlt év során a családok átlagos költekezése 0.3%-kal emelkedett.

Ezek a jólét mérésére használt mutatók, a GDP helyett próbálnak pontosabb képet adni egy ország gazdasági helyzetéről. A GDP mutatónak ugyanis van három nagy problémája is, ami miatt nem tükrözi tökéletesen a gazdasági jólét állapotát:

  • számol olyan javak értékcsökkenésével is, amit mi nem feltétlenül tekintünk anyagi helyzetünk romlásának (pl: autó egyre idősödik)
  • nem minden itthon termelt profit a brit lakosságnál landol, és külföldön is keletkezik profit, ami viszont a briteket gyarapít
  • a GDP nő a lakosság számának emelkedésével, ezért az egy főre eső hányadával kell kalkulálni

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/business-32122804