koronavírus Boris

A szigetország sajnos újabb negatív rekordot döntött meg a koronavírusos megbetegedések kapcsán, miután az elmúlt 24 órában összesen 57 725 új beteget regisztráltak.

koronavírus Boris

Továbbá az Egészségügyi és Szociális Gondozási Minisztérium újabb 445 halálesetet regisztrált ahol a koronavírus volt a halál oka, így a hivatalos statisztikák szerint Nagy-Britanniában összesen már több, mint 74500 ember vesztette életét a koronavírus miatt a járvány kezdete óta. A legfrissebb napi adatok soha nem voltak még ennyire rosszak a világjárvány kezdete óta, és a korábbi, szilveszter estéjén beállított negatív rekordnál is majd kétezer fővel több volt az új fertőzöttek száma egyetlen nap leforgása alatt.

Az új esetek közül 49248-at regisztráltak Angliában, 3576-ot Észak-Írországban, 2137-et Skóciában és 2764-et Walesben. A brit kormányon eközben egyre nagyobb a nyomás minden irányból, hogy az összes iskolát tartsák zárva egész Angliában az új, még fertőzőbb Covid törzs gyors terjedésére való tekintettel. Az oktatási szakszervezetek keményen bírálták Gavin Williamson, oktatási miniszter „vakmerő” stratégiáját, amely azt jelentené hogy hétfőn újranyitják az általános iskolákat Londonon kívül.

Az egyik vezető oktatási szakszervezet azt tanácsolta az általános iskolák dolgozóinak, hogy a nem biztonságos körülmények miatt hétfőn ne térjenek vissza az osztálytermekbe. A Nemzeti Oktatási Szakszervezet (NEU) szerint a tanároknak törvény szerinti joguk van szembeszállni azzal a kormányrendelettel, amely szerint az új félév kezdetekor a legtöbb iskolát újra ki kell nyitni. Boris Johnson, brit miniszterelnök ugyanakkor nemrég azt nyilatkozta, hogy a szülők igenis küldjék vissza gyermekeiket az iskolákba tanulni hétfőtől, mivel a következő generáció felnevelésében az oktatás kulcsfontosságú, és prioritást kell élvezzen.

Az Iskolaigazgatók Országos Szövetsége arra szólította fel a kormányt, hogy tartsák zárva az összes iskolát, egy „rövid és meghatározott időre” és térjenek át az otthoni oktatásra, és jelezték, hogy jogi lépéseket tesznek az Oktatási Minisztérium ellen, amennyiben nem teljesítik a kérésüket. A kormány tanácsadó csoportjának szakértői azt mondták, hogy “nagyon valószínűtlen”, hogy az R reprodukciós ráta értéke 1 alá csökkenjen, amíg az iskolák továbbra is nyitva maradnak, ahogy ez már korábban le is játszódott egyszer a novemberi második országos lockdown ideje alatt.

Eközben a brit kormány „stratégiát váltott” a lakosság beoltását illetően. Mind az Oxford, mind a Pfizer / BioNTech vakcinák második adagját 12 héttel az első oltás után adják be, nem pedig 3 héttel utána, ahogyan azt eredetileg tervezték. Saját bevallásuk szerint azért van erre szükség, hogy a veszélyeztetett csoportokban levő lehető legtöbb embert be tudják oltani minél hamarabb.      Forrás

Megosztás