A világon széles körben ismert magyar származású amerikai befektető, Soros György szerint, a font sterling erőssége azt mutatja, hogy a piac hisz abban, hogy az Egyesült Királyság az EU-ban marad.

сорос

A kereskedelmi részvételben való hosszú szünet után, Soros György aktív fogadásokba kezdett az Egyesült Királyságot illetően, miszerint, az nem fogja elhagyni az EU-t — és ha esetleg mégis kilépne, akkor az széles körű leválási sorozatot fog elindítani, ami az EU összeomlásához vezetne.

“Britannia kilépése általános kilépési hullámot indítana el, és az Európai Unió szétesése gyakorlatilag, elkerülhetetlenné válna.” — mondta.

A 85 éves milliárdos azt mondta, hogy a font jelenlegi árfolyamváltozása más valutákkal ellenében azt mutatja, hogy a tőke piac arra fogad, hogy a Királyság az EU-ban fog maradni.

“Biztos vagyok abban, hogy amint közelebb kerülünk a népszavazáshoz, a maradás tábora megerősödik” — mondta Soros a Wall Street Journalnak adott interjújában. “A piacnak nincs mindig igaza, de ebben az esetben, én teljesen egyetértek vele.”

A februári mélypontról, a GBP/USD árfolyama $1.38-ról mára már $1.45-re nőtt. Még mindig a maradás tábora az erősebb a szavazók 47.1%-val, szemben a kilépést pártolókkal (43.8%), egy  Bloomberg figyelő szerint.

Soros, aki egykor Magyarországról menekült az Egyesült Államokba, 1992-ben a font sterling árfolyamának esésére spekulált — amely egy nagyon elhíresült húzás volt a részéről — amely 1 milliárd dollár profitot hozott a konyhára.

Idén februárban finanszírozást kért az EU-tól — legalább 40 milliárd eurót évente az elkövetkező három évben — a menekültek munkáltatására, egészségügyi ellátására és oktatására.

„Mikor is kellene mozgósítani az EU AAA hitelét, ha nem most, amikor az EU halálos veszélyben van?” — kérdezte, utalva arra, hogy az EU-nak lehetősége lenne arra, hogy pénzt gyűjtsön be a tőkepiacról. (AAA besorolású hitelt általában, olyan országoknak adnak, amelyek biztos, hogy vissza tudják és vissza is fogják azt fizetni. Ilyen ország jelenleg az Egyesült Királyság, Ausztrália, Ausztria, Kanada, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Leichtenstein, Luxemburg és az Egyesült Államok. Az AAA besorolású hitelek alacsonyabb kamatúak, hogy nagyobb legyen a valószínűsége annak, hogy tényleg vissza lesznek fizetve.)

Szintén februárban jelentette ki Soros azt, hogy az orosz elnök, Vlagyimir Putyin „nagyobb fenyegetést jelent Európa számára, mint az Isis.”

„Putyin rezsimje úgy kerülheti el a leghatékonyabban az összeomlást, ha tesz arról, hogy az EU hamarabb összeomoljon” — írta a Guardianben.

A Soros Fund Management tulajdonosa, aki egyben fedezeti alapokat is hoz létre, ill. 30 milliárd dollár értékű eszközöket kezel, azt állítja, hogy nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy az Európai Unió felmorzsolódik a bevándorlási válság és a Görögországban történő folyamatos gazdasági és pénzügyi kihívások miatt.

Soros részvényeket gyűjtött össze aranybányászati cégeknél, ill. aranyat ún. kikötő beruházásként a globális zűrzavar idejére.

2016 első három hónapjában, 19 millió részvényt vett a Barrick Gold Corptól. A vállalat részvény árai hihetetlen 162%-os növekedést értek el ez idáig, mi alatt a fizikai értelemben vett arany ára csak 19%-ot nőtt ugyanannyi idő alatt.   Forrás: www.independent.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára