Az MS804-es járat 10 mérfölnyire volt az egyiptomi légtérben, amikor helyi idő szerint, csütörtök hajnali 2:30-kor eltűnt, miután három és fél órával korábban felszállt a párizsi Charles de Gaulle Reptérről.

egyptair-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Az Airbus megerősítette a hírt, miszerint a gép a Földközi-tengerbe csapódott, ill. kijelentette, hogy készen áll arra, hogy teljes technikai segítséget nyújtson a Francia Nyomozó Ügynökségnek (BEA), ill. azoknak a hatóságoknak, akik a nyomozást vezetik.

Egy görög védelmi minisztériumi forrás szerint, egy kereskedő hajó kapitánya jelentette, hogy „lángot látott az égben”, 130 tengeri mérfölddel délre a Karpathos szigettől. Az időjárási jelentések szerint, az idő tiszta volt akkor, amikor a repülőgép eltűnt. Az EgyptAir elmondása szerint pedig, a személyzet nagyon tapasztalt volt, akiket egy 6,275 óra repülési tapasztalattal rendelkező pilóta irányított. Manuel Valls, francia miniszterelnök közölte, hogy Franciaország felajánlotta a támogatását.

egyptair1-web

„Az egyiptomi hatóságok már kiküldték a légi felderítő csapatokat a helyszínre és Franciaorsszág készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a kutatásban, ha az egyiptomi hatóságok erre megkérik őt.” —tette hozzá a francia kormányfő.

A légitársaság elmondása szerint, 66 utas és személyzet tartózkodott a fedélzeten, köztük 30 egyiptomival, 15 franciával, 2 irakival, ill. egy brittel, szudánival, csádival, portugállal, algériaival, kanadaival, belgával, kuvaitival és szaúdi-arábiaival.

Az utasok családtagjai azonnal a Kairói Nemzetközi Repülőtérre siettek, amint hajnalban kiderült a hír és mialatt az egyiptomi, ill. a görög katonai hatóságok hajókat és repülőket toboroztak össze a repülőgép felkutatására. Az MS804-es járat 37,000 láb magasan repült, amikor eltűnt az egyiptomi légtérben, kb. 165 mérföldre a partvonaltól.

Az EgyptAir elnöke, Ahmed Adel a Reuters-nek adott interjúja során azt mondta, nem volt semmi szokatlan megfigyelhető a járat kapcsán. „Az egyiptomi légierő kutató és mentő csoportja már kint van azon a helyszínen, ahol elvesztettük a kapcsolatot.” — mondta.

Az egyiptomi média korábban már közzétette, hogy nem történt vészhívás, azonban, a légitársaság később azt tweetelte, hogy hivatalos források szerint, a fegyveres erők kaptak jelzést a repülőgéptől.

Egyiptom továbbra is népszerű üdülési célpont a turisták számára, azonban, az ország turisztikai iparának sok kárt okoznak az iszlámista felkelések a Sínai-félszigeten és a támadások Kairóban és egyéb népszerű látnivalók közelében. Tavaly, október 31-én egy Metrojet utasszállító zuhant le, miközben Kairóba tartott. 224-en vesztették életüket ekkor.

Az Isis elismerte, hogy bombát csempészett a fedélzetre, amellyel bosszút akart állni Oroszország közbelépéséért, amit Bashar al-Assad támogatása érdekében tett Szíriában.

Márciusban, eltérítettek és ciprusi kényszerlandolásra kényszerítettek egy EgyptAir utasszállítót, amely Alexandriából Kairóba haladt. A férfiról kiderült később, hogy hamis öngyilkos övet viselt. Le is tartóztatták, miután feladta magát. Az utolsó incidens, amely szintén egy EgyptAir repülőt érintett, 2002 májusában történt, amikor is egy Boeing 737 egy hegybe csapódott, mialatt a Tunézia-Karthágó Nemzetközi Repülőtérre próbált meg leszállni. 14 –en vesztették életüket.  Forrás: www.independent.co.uk

Ugrás a HuNglia főoldalára