Több mint 70 új Majomhimlős esetet azonosítottak Angliában: A fertőzöttek száma 179-re emelkedett 1

Újabb 71 esetben állapították meg orvosok a majomhimlős fertőzést betegeken. Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) a legfrissebb adatok szerint a megbetegedések május 29-i ugrásszerű emelkedése után 172-re növelte a megerősített esetek számát Angliában. A négy skóciai, két észak-írországi és egy walesi esettel együtt 179 fő fertőzött majomhimlővel bizonyítottan az Egyesült Királyságban.

Több mint 70 új Majomhimlős esetet azonosítottak Angliában: A fertőzöttek száma 179-re emelkedett 3

Az UKHSA megismételte: a majomhimlő kockázata az Egyesült Királyság lakosságára nézve továbbra is alacsony, de arra kértek mindenkit, hogy legyenek figyelmesek, óvatosak minden új bőrkiütéssel vagy elváltozással szemben – amelyek foltok, fekélyek vagy hólyagok formájában jelennek meg – bármely testrészükön.

Hozzáteszik, hogy bár ez a tanács mindenkire vonatkozik, az eddig azonosított megbetegedések nagy része meleg, biszexuális és férfiakkal alkalmilag szexuális kapcsolatot fenntartó férfiak körében történt. Az UKHSA szerint éppen ezért különösen fontos ébernek lenni az ilyen jellegű tünetek esetében, ha valakinek új partnere van, vagy gyakran váltogatja azokat.

Azt tanácsolják, hogy bárki, akinek bőrkiütései vagy hólyagosodásai vannak, vagy akik az elmúlt három hétben kapcsolatba kerültek olyan személlyel, aki majomhimlőben szenvedett, ugyanezen időn belül Nyugat- vagy Közép-Afrikában járt, vagy olyan férfi, aki szexuális kapcsolatot létesített férfiakkal, haladéktalanul hívja az NHS 111-es számot vagy egy bőrgyógyászati klinikát.

E nyilatkozat azután látott napvilágot, hogy az UKHSA hétfőn új iránymutatást adott ki, az egészségügyi szakembereknek és intézményeknek a majomhimlős esetek kezelésére. Az új intézkedésekről az Egyesült Királyság négy közegészségügyi ügynöksége – az UKHSA, a Public Health Scotland (PHS), a Public Health Wales (PHW) és a Public Health Agency Northern Ireland (PHA) – állapodott meg. A csomag pontos instrukciókat fogalmaz meg a fertőzöttek kezelésében, laborvizsgálataik elvégzésében, ápolásukban résztvevők számára és közeli hozzátartozóikat is ellátja tanácsokkal.

Dr. Ruth Milton, az UKHSA vezető orvosi tanácsadója és a majomhimlő fertőzés elleni stratégiai válaszadási  csoport igazgatója elmondta: „A  majomhimlő-útmutató fontos intézkedéseket határoz meg az egészségügyi szakemberek és a nyilvánosság számára a betegség kezelésének , beleértve a biztonságos otthoni ápolás módjában és a továbbfertőzés kockázatának csökkentésében: „A fertőzés legnagyobb kockázata a majomhimlővel való közvetlen érintkezésből fakad. Az Egyesült Királyság lakosságát fenyegető kockázat továbbra is alacsony, és kérjük, hogy bárkinek, akinek szokatlan kiütések vagy elváltozások jelentek meg bármely testrészén, azonnal forduljon az NHS 111-hez vagy a helyi bőr- és nemi gyógyászati rendelőhöz.”

A mai nappal az egészségügyi vezető szakemberek megerősítették, hogy a majomhimlővel vélhetően vagy igazoltan érintettek már otthon is karanténba helyezhetik magukat, ha egészségi állapotuk stabil, ha betartják az útmutatóban javasolt intézkedéseket a további terjedés visszaszorítása érdekében, és alávetik magukat a helyi egészségügyi szervek felügyeletének.

Ezenkívül az UKHSA több mint 20 000 adagot vásárolt az Imvanex nevű himlővakcinából, amelyet azoknak ajánlanak fel, akik majomhimlős személlyel léptek kapcsolatba, vagy közeli hozzátartozók – ezzel is  csökkentve a tünetekkel járó fertőzések és a súlyos megbetegedések  kockázatát.

Dr. Giri Shankar, a PHW egészségvédelmi igazgatója igyekezett csitítani a kedélyeket: „Megnyugtatjuk az embereket, hogy a majomhimlő általában nem terjed könnyen az emberek között, és a lakosság átfertőződésének kockázata alacsony.”

Dr. Nick Phin, közegészségügyi tudományos igazgató és a PHS orvosi igazgatója hozzátette: „Jól használható és hatásos megbetegedés-ellenőrzési eljárásaink vannak a fertőző betegségek, például a majomhimlő eseteinek kezelésére, de fontos, hogy a kezelés és beavatkozás rugalmas és arányos legyen. Fontosnak tartjuk azt is, hogy javaslatcsomagunk tükrözze az egészségügyi szolgáltatások különböző területeinek működési színvonalát az Egyesült Királyságban.”

Dr. Gillian Armstrong, a PHA egészségvédelmi osztályának vezetője a következőket mondta: „Észak-Írországban bárki, aki úgy gondolja, hogy fennáll annak a veszélye, hogy szokatlan kiütések vagy elváltozások jelennek meg bármely testrészén, lépjen kapcsolatba egy urológiai, vagy bőrgyógyászati klinikával késedelem nélkül, de kérjük hogy először telefonon jelentkezzen oda.”

Az UKHSA szerint az új útmutatás megmutatja a „négy nemzet kiváló közös tudományos felderítő munkáját a betegség átvitelével és működésével  kapcsolatban”, és ez az együttműködés összhangban van az Egészségügyi Világszervezet által megfogalmazott irányelvekkel is.

Az UKHSA az alábbi tanácsokat fogalmazta meg:
  • A lehetséges, vagy megerősített fertőzésben szenvedőknek kerülniük kell a másokkal való érintkezést, amíg minden elváltozásuk meg nem gyógyul, és a varasodás meg nem szárad. Csökkenthetik az átvitel kockázatát, ha rendszeresen tisztálkodnak, és gyakrabban mossák ki ruhájukat és ágyneműjüket.
  • Az embereknek tartózkodniuk kell a nemi élettől, ha panaszaik jelentkeznek, ideértve a tünetek korai megjelenésének időszakát, és amíg testükön elváltozások vannak. Bár jelenleg nem áll rendelkezésre bizonyíték a majomhimlő nemi úton való terjedésére, elővigyázatosságból azt tanácsolják, hogy a fertőzést követő 8.-ik hétig használjanak óvszert. A nemi úton való terjedés vizsgálata folyamatos.
  • Ha a lehetséges, vagy igazolt majomhimlő fertőzésben szenvedőknek egészségügyi ellátásért utazniuk kell, gondoskodni kötelesek az esetleges elváltozásokat eltakaró ruházatról és arcmaszk viseléséről, továbbá lehetőség szerint kerüljék a tömegközlekedést.
  • A majomhimlővel érintkezésbe kerülő személyek fertőzési kockázatát szintén felmérik, és szükség esetén 21 napig tartó  karantént rendelnek el.

A megerősített fertőzöttekkel dolgozó alkalmazottak minimális ajánlott egyéni védőfelszerelése a testre szabott FFP3 légzőkészülékeket, kötényeket, szemüvegeket és kesztyűket tartalmazza. Lehetséges vagy valószínű esetekre a személyzet számára ajánlott minimális felszerelés pedig a folyadéklepergető sebészeti maszkok, köpenyek, kesztyűk és szemvédők.

  • A bentlakásos környezetben (pl. felnőttek szociális ellátása, börtönök, hajléktalanszállók, menhelyek) a nem súlyos állapotú fertőzötteket lehetőség szerint egy szobában, másoktól külön kell elhelyezni, külön WC-vel. A bizonyított esetek közeli kapcsolatait pedig vizsgálni kell a vakcinázás szempontjából.

Forrás