A brit pénzügyminiszter mai nagy bejelentése pontokba szedve, ami mindenkit érint: további fordulatok és egyre jobban érezhető fejetlenség 1

Liz Truss nagy terve a bit gazdaság megújítására most mindenki szeme láttára szertefoszlik alig néhány hét leforgása alatt, miközben a hetek óta tartó zűrzavar tetőzik hatalmas fordulatokkal és pénzügyminiszter váltással megspékelve.

A brit pénzügyminiszter mai nagy bejelentése pontokba szedve, ami mindenkit érint: további fordulatok és egyre jobban érezhető fejetlenség 3

Jeremy Hunt, aki Kwasi Kwarteng „farkasok közé vetése” után a múlt héten vette át a stafétát a pénzügyminiszteri poszton, hétfőn a rendkívüli nyilatkozatában bejelentette, hogy visszavonulót fúj a kormányfő szinte összes adócsökkentési tervét illetően. Íme a nyilvánosságra hozott legfontosabb intézkedések, amelyek a Pénzügyminisztérium tisztviselői szerint évi 32 milliárd fontot takarítanak meg az adófizetőknek:

 Adó

 • A társasági adó 19%-ról 25%-ra emelése 2023 áprilisában, amelyet Rishi Sunak terjesztett elő, miközben Boris Johnson volt a miniszterelnök, de Truss visszfordította, most mégis zöld utat kap. A becslések szerint öt év alatt 67 milliárd fontot fog behozni az államkasszába.
 • Mégis meg fog történni az osztalékadó emelése is, amelyet Sunak is bejelentett, mielőtt Truss megszüntette volna.
 • A jövedelemadó alapkulcsának 20%-ról 19%-ra történő csökkentését, amelyet Truss 2024-től akart előrehozni, most „határozatlan időre” elhalasztják.
 • Hunt azt mondta, osztja azt a „konzervatív értéket”, miszerint a munkavállalóknak többet kellene megtartaniuk a keresetükből, de azt mondta, hogy a csökkentés finanszírozására hitelfelvételből „nem helyes” se nem „fenntartható”.
 • Törölte továbbá Truss azon terveit is, amelyek szerint 2023 februárjától befagyasztanák az alkoholadókat, megváltoztatnák az egyéni vállalkozókra és a kisvállalkozások tulajdonosaira vonatkozó adózási szabályokat, valamint a turisták több vásárlását áfamentessé tennék.
 • A bélyegilleték csökkentése marad, míg a Sunak által tervezett 1,25 százalékpontos NI emelést Truss tervezetének megfelelően visszavonják.

Energiaárgarancia

 • Az energiaszámlák államilag finanszírozott plafonja, amely ebben a hónapban lépett életbe, két év helyett csak jövő áprilisig terjed ki minden háztartásra.
 • A támogatás ezt követően továbbra is folytatódik, de a „leginkább rászorulókat” célozza majd csak.
 • Hunt megismételte a közgazdászok által megfogalmazott félelmeket, miszerint „nagy felelőtlenség lenne az államháztartást továbbra is kitenni a nemzetközi gázárak hatalmas ingadozásának”.
 • A vállalkozások támogatása csak a „leginkább érintetteket” célozza majd a tél után
 • Egy új törvényjavaslat olyan intézkedéseket fog tartalmazni, amelyek „jobban ösztönzik az energiahatékonyságot”, bár ezeket egyelőre nem részletezték.

Közkiadások

 • Az új pénzügyminiszter szerint „a kiadások egyes területeit csökkenteni kell”, ami „ újabb nehéz döntésekhez” vezet.
 • Bár terveinek ezen aspektusáról kevesebb részlet közölt, ragaszkodott hozzá, hogy az államadósságot csökkenteni kell a gazdaság általános méretéhez képest.
 • Nem jelezte, hogy szakítana Kwarteng úr közszolgáltatások csökkentésére vonatkozó tervével, amely egyes szakértők szerint akár 36 milliárd fontra is rúghat. És bár az olyan szervezetek, mint az NHS, több támogatást kapnak a következő néhány évben, azonban a támogatások mértékét nem növelik az infláció emelkedésével összhangban.

A teljes költségvetési tervet október 31-én teszik majd közzé.       Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után