A brit miniszterelnök tegnapi beszéde: végre egyenesen, nyíltan beszélt a kilépésről és az ország helyzetéről 1
Mandatory Credit: Photo by James Gourley/REX/Shutterstock (9446896aa) Theresa May Prime Minister Theresa May speech on UK’s future economic partnership with the EU, London, UK – 02 Mar 2018

Theresa May végre kezdi beismerni, hogy milyen nehézségek is várnak Nagy-Britanniára a Brexit után. „Mindannyiunknak szembe kell nézni a kemény tényekkel” – mondta pártja és az ország előtt.

A brit miniszterelnök tegnapi beszéde: végre egyenesen, nyíltan beszélt a kilépésről és az ország helyzetéről 3

Beszédében May kijelentette, hogy „nem lehet kibújni a feladat összetettsége elől”, valamint elfogadta, hogy igenis vannak feszültségek az Egyesült Királyság pozícióját, valamint a kilépés utáni költséges kereskedelmi rendszert illetően. Azt is elismerte, hogy a Brexit után kevésbé férnek majd hozzá az európai piacokhoz, valamint hogy továbbra is kénytelenek lesznek megfelelni az Európai Bíróság az és Unió egyes szabályozásainak.

Azonban ennek az újdonsült realizmusnak köszönhetően végre beszélt arról is, hogy pontosan milyen mechanizmusokkal tervezik működtetni a brit kereskedelmet. „Egyenes akarok lenni az emberekkel” – mondta May a miniszterek, üzletemberek és diplomaták előtt. „Mert az igazság az, hogy szembe kell néznünk a kemény tényekkel. Kilépünk az egységes piacról. Az élet más lesz. Bizonyos szempontokból kevesebb hozzáférésünk lesz más piacokhoz, mint amennyi most van.”

„A második dolog, amit sajnos el kell fogadnunk az az, hogy az Európai Bíróság döntései azután is hatással lesznek ránk, miután mi már kikerülünk a hatásköréből.” További „kemény tényként” jelentette ki azt is, hogy a kilépés után is kénytelen lesz az ország szinkronban maradni az Unióval egyes törvénykezések tekintetében.

A kereskedelmi megállapodással kapcsolatban azt mondta, hogy az Egyesült Királyságnak keményen el kell köteleződnie amellett, hogy a szabályozási alapelveinek minősége ugyanolyan magasan marad, mint az EU-nak. Ezután felvázolt két lehetséges megoldást a vámkérdésre, és azt is elmondta, szerinte hogyan oldható majd meg az ír határ problémája.

A brit miniszterelnök tegnapi beszéde: végre egyenesen, nyíltan beszélt a kilépésről és az ország helyzetéről 4

Azonban mindkét megoldás attól függ, hogy meg tudnak-e állapodni az Unióval a tervezett komplex adminisztratív és IT-rendszer kapcsán. Azt is beismerte, hogy vannak törekvések arra vonatkozóan, hogy egyes EU-s szerveken belül maradhassanak, azonban előtte az Uniónak is fel kellene oldania a feszültségeket a helyzetére vonatkozóan. Szerinte az ír határ kérdésének megoldása is Brüsszel feladata lenne.

„Úgy tűnik, végre sokkal realistább lett a kilépés kapcsán, és jó volt végre megérteni, hogy mit is gondol a miniszterelnök” – mondta a maradáspárti volt főügyész Dominic Grieve. „Azonban ez rávilágított arra is, hogy valóban mennyire elképesztően komplex ez a folyamat, még azután is, hogy Brüsszellel sikerül mindenben megegyeznünk.”

Mások szerint is meglepően gyakorlatias és pozitív volt Theresa May beszéde ahhoz képest, ahogyan eddig a kérdéshez állt. Sarah Wollaston képviselő azonban hozzátette, hogy mindez keveset ér, ha az unió nem fogadja el a terveket a vámszabályozást illetően. A skót konzervatív Paul Masterson szerint is őszinte és részletes beszéd volt.

„Végre realista volt a felmerülő költségekkel kapcsolatban. Szépen végig ment mindenen, elmondta, hogy melyik vámszabályozási lehetőségnél mire lenne pontosan szükség. Nagyon komplex lesz – költséges és komplex. És még mindig itt van a nagy kérdés: ha ezek, amiket kérni fog és amibe beleegyezik, jelentősen eltérnek attól, mint amit a népszavazás előtt ígért, akkor mi van? Nagyon helytelen lenne, ha a kormány belevezetné az országot egy radikális, összetett és költséges folyamatba anélkül, hogy megkérdezné: „Itt van a megállapodás, tényleg ezt akartátok?” – egy másik népszavazás formájában.”

A „konzervatív lázadók” egyik vezéralakja, Anna Sourby is egyetértett azzal, hogy ha teljesen más lesz a végkimenetele a megállapodásnak, mint amit ígértek, akkor meg kell kérdezni az embereket arról, hogy tényleg ezt akarják-e.

A Brexitet támogatók is örültek a beszédnek, szerintük az új, őszinte és nyitott megközelítése a miniszternek a brit embereket afelé fogja terelni, hogy elfogadják a kilépés feltételeit. „Hiába elégedetlenkednek a Sourby-félék a tévében, a nép a miniszterelnök mögé fog állni, ő pedig egyedül találja majd magát.”

Más véleményen volt a beszéd kapcsán a munkáspárti vezető, Jeremy Corbyn: „20 elvesztegetett hónap után Theresa May megint képtelen volt tisztázni a tárgyalások valódi állását – ráadásul azt is beismerte, hogy a hozzáállása miatt csökken majd a hozzáférésünk az egységes piachoz, ami aggasztó. Felsorolt egy csomó problémát, azonban megoldást nem kínált rájuk, különösen az ír határ sürgető kérdését illetően.”

Az Unió Brexittel kapcsolatos fő tárgyalófele, Guy Verhofstadt csak annyit üzent a beszéd kapcsán, hogy reméli, konkrét javaslatokat is látnak majd ennek hatására May részéről. Michael Barnier Twitterre írta ki, hogy örül az új, tisztább hozzáállásnak. Az Európai Tanács várhatóan jövő héten hozza nyilvánosságra a tervezett irányelveiket a kereskedelmi tárgyalások kapcsán.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után