A brit miniszterelnök hivatalosan is bejelentette, mikor lép ki Nagy-Britannia az EU-ból 1

Úgy tűnik, vége a találgatások időszakának, miután Theresa May, brit miniszterelnök a mai napon nyilvánosan is bejelentette, hogy a szigetország mikor kezdi meg az EU-ból való kiválás hivatalos procedúráját.

theresamay

A miniszterelnökasszony az Andrew Marr Show-ban végre nyíltan megmondta, hogy az 50. cikkelyt a következő év első negyedévének végéig életbe fogják léptetni. Ez azt jelenti, hogy 2017 márciusának végéig, most már úgy tűnik, hogy biztosan megkezdődik a kilépés. Ez egyben azt is jelenti, hogy ki tudjuk következtetni a tényleges kilépés dátumát is, mivel a hivatalos kilépési procedúra egy nagyjából 2 éves folyamat.

Tehát, Nagy-Britannia, amennyiben a miniszterelnök bejelentését vehetjük készpénznek, 2019 elejére válik majd az EU-tól függetlenné. Theresa May egyébként a mai napon tart majd beszédet Birmingham városában a konzervatív párt konferenciáján a Brexittel kapcsolatban.

„Amint az mindenki tudja, azt mondogattuk, hogy idén már nem kerül sor az 50. cikkely aktiválására, mivel ezt a lépést komoly előkészületeknek kell megelőznie. De igen, a mai beszédemben azt is elfogom mondani, hogy legkésőbb jövő március végéig az 50. cikkely életbe léptetésének procedúráját el fogjuk indítani.” – mondta a műsorban a miniszterelnökasszony.

A legrövidebb idő, ami alatt a kilépés folyamata lezongorázható, az nagyjából két év, de azt is tudjuk, hogy számos vezető EU-s politikus a britek tudtára adta már, hogy nem kellene húzni az időt, és a kilépést lehetőleg intézzék olyan gyorsan, és fájdalommentesen, amennyire csak lehet. Ez egyben azt is jelenti, hogy mind a britek mind az Európai Unió arra fog törekedni, hogy a lehető legrövidebb időn belül megtörténjen a kilépés, mivel gazdasági okokból negatívan érinti ez a mostani bizonytanság mind a két felet.

A törvények értelmében bármelyik állam kiléphet az EU-ból, azonban ehhez aktiválnia kell az 50. cikkelyt, ami után hosszas tárgyalások következnek, hogy kialakítsák, hogy az adott ország jövőbeli kapcsolata az EU-val pontosan milyen lesz a kilépést követően. A tárgyalási folyamatok nyúlhatnak két évnél hosszabbra, de csak abban az esetben, ha mind a kilépő ország, mind a többi tagállam egyhangúlag beleegyeznek.

„Azt a többi EU tagállamnak kell eldöntenie, hogy a tárgyalások milyen keretek között folynak majd le. Bízom benne és mondani is fogom nekik, hogy most már tudjuk, hogy nagyjából mikor indítjuk el a kilépés folyamatát, és amikor ez végre megtörténik, remélhetőleg zökkenőmentesen folynak majd le a tárgyalások. Tudom, hogy nincs konkrét napra pontos dátum, de az már biztos, hogy az első negyedév végéig mindenképpen meg fog történni. Nem csak nekünk, de egész Európának is fontos, hogy ezt az egészet a lehető legsimábban vigyük végbe.” – nyilatkozta Mrs. May.

A miniszterelnököt arról is megkérdezték, hogy mi lesz a bevándorlókkal a kilépés után és a tervezett új munkavállalási engedély rendszer csak a képzett munkaerőnek kedvez-e majd: „Számos lehetőséget meg fogunk vizsgálni, hogy a brit lakosság által kívánt kontroll megvalósulhasson és gondoskodni fogunk arról, hogy a legjobbak jöhessenek Nagy-Britanniába.” – hangzott a miniszterelnök válasza.

Mindez nemsokkal azt követően, hogy a kormány jogi csatát vesztett és a bíróság arra kötelezi a kormánypártot, hogy hozzák nyilvánosságra azon dokumentumokat, amikkel kikerülnék hogy a parlament szavazással dönthessen a kilépésről.    Forrás: standard

[feather_share]

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után