nyitvatartás

Angliában a boltok karácsony előtt hosszabb ideig nyitva tarthatnak majd, hogy a cégek némi extra bevételre tehessenek szert a koronavírus miatti második lockdownt követően – nyilatkozta nemrég az egyik miniszter.

nyitvatartás

Robert Jenrick miniszter a Daily Telegraphnak írt egyik legutóbbi cikkében bejelentette, hogy enyhíteni fogja a korlátozásokat, és hosszabb nyitvatartást engedélyez az ünnepek közeledtével. Arra is felszólította a helyi önkormányzatokat, hogy töröljék el azokat a szabályokat, amelyek jelenleg hétfőtől szombatig 9 és 19 óra közé korlátozzák az üzletek nyitvatartását.

„Ezekkel a változásokkal az üzletek hosszabb ideig nyitva maradhatnak, kellemesebb és biztonságosabb vásárlási élményt biztosítva, kevesebb nyomást gyakorolva a tömegközlekedésre. Hogy pontosan meddig lehessenek nyitva, az rajtuk és az önkormányzat döntésén fog múlni, de azt javaslom, hogy a lehető legnagyobb rugalmasságot kínáljuk ezeknek a már így is szorult helyzetben levő vállalkozóknak és vállalkozásoknak az idei ünnepi szezonban.”

„Ezért, mint a helyi önkormányzatok minisztere, feloldom a korlátozásokat és arra szólítom fel az önkormányzatok vezetőit, hogy engedjék meg a vállalkozásoknak, hogy bennünket vásárlókat akár késő estig vagy még tovább is fogadhassanak. És ezek az üzletek és szupermarketek bármikor feltölthetik majd polcaikat, szintén korlátozások nélkül.” – mondta Mr. Jenrick, aki azt is hozzátette, hogy a szabályoknak eme lazítása, érvényes maradna az ünnepek alatt, és még januárban is.

„Abban az évben, amikor a kormány kénytelen kelletlen olyan mértékben szólt bele az életünkbe, ahogyan azt álmainkban se gondoltuk volna, ezek a változások emlékeztessenek bennünket arra, hogy minden módot meg kell ragadnunk a bürokrácia terheinek csökkentésére és a kisvállalkozóink felszabadítására, hogy újra biztosítani tudják saját megélhetésüket és a köz szolgálatát.”

Sajnos már így is rengeteg kisebb és nagyobb vállalkozás ment tönkre a járvány kezdete óta, és emberek százezrei veszítették el a munkájukat, ami miatt a munkanélküliségi ráta rég nem látott magasságokba ugrott. Most pénteken jelentették be azt is, hogy az összeomlás szélén áll az Arcadia kiskereskedelmi csoport, amelynek olyan márkák vannak a birtokában, mint a Topshop, a Dorothy Perkins és a Burton.

A Kiskereskedelmi Kutatóközpont, amely a járványt “az ágazat elleni óriási csapásként” jellemezte, eddig több mint 15 000 üzlet bezárását és 140 000 munkahely elvesztését jelentette 2020-ban csak ebben az iparágban. Előrejelzései szerint pedig év végére több, mint 20 ezer üzlet zárhat be és 235 ezer munkahely szűnhet meg összesen. Különösen a kisebb vállalkozások mentek tönkre a legnagyobb arányban. Az első lockdown után minden ötödik kiskereskedő nem tudott újra kinyitni.    Forrás

Megosztás