A brexitről és vállalkozása sorsáról beszélt a londoni magyar étterem tulajdonosa 1

Tavaly több olyan, magyar ételeket kínáló vendéglátóipari egység zárt be, mint a Camden piacon működő lángosos, vagy a Gay Hussar. Jelenleg egyetlen étterem van Londonban, ahol mind az étlap, mind a tulajdonosok magyarok, a Rosemary Organic Hungarian Restaurant. Vajon mi lesz velük a Brexit után?

A London Bridge-től negyed órára, New Cross Gate-nél található Rosemary pontosan 4 évvel ezelőtt 2015. március 27-én nyitott meg. Azóta több tízezer vendég fordult meg náluk, a hely nemcsak a helyiek kedvence, hanem egész Londonból, sőt Angliából is jönnek azok, akik szeretnék megkóstolni a magyar ízeket és a megtapasztalni az igazi magyar vendéglátást.

A brexitről és vállalkozása sorsáról beszélt a londoni magyar étterem tulajdonosa 3

Félnek-e a Brexittől és mi lehet a sorsuk, ha bekövetkezik? Herczeg Mihály tulajdonos szerint a Rosemary volt, van és lesz. “A jövő mindenki számára ugyanolyan bizonytalan, mi sem látunk bele”. – mondja Misi. – “Az elmúlt években sok változás volt politikai és gazdasági szinten az egész világon, de mi nemhogy itt maradtunk, hanem rendszeres újításokkal, programokkal, rendezvényekkel járunk a vendégek kedvében. Mindig teltházasak a borkóstolóink, magyar táncházaink, és megtiszteltetés, hogy olyan művészek jönnek el hozzánk zenélni, mint Müller Péter Sziámi, Benkő László, Szakcsi Lakatos Béla és Jávori Ferenc Fegya.”

Az étterem egyébként annyiban mondhatni önellátó, hogy amit csak tudnak helyben készítenek el, a túrótól, a kenyéren át, a nokedliig. A hozzávalókat pedig ellenőrzött organikus farmokról szerzik be, így kevésbé vannak kitéve a beszerzési forrásokat érintő változásoknak.

A brexitről és vállalkozása sorsáról beszélt a londoni magyar étterem tulajdonosa 4

“Az étterem helyiségét bérbeadó tulajdonos annyira elégedett az eredményekkel, és azzal amit a közösségért teszünk, hogy most hosszabbították meg a szerződésünket. Úgyhogy ami minket illet, itt leszünk, akár kilépünk, akár nem. A magyar konyha van annyira híres és különleges, hogy Londonban legyen minimum egy olyan étterem, ahol ezt képviseljük.”

Az érdeklődés mértékét jól jelzi, hogy ismert gasztrobloggerek, influencerek is méltatják a konyhát, illetve a Time Out magazin legendás listájára is felkerültek.

“Kevesebb szó esik a borról, pedig az utóbbi években arra is ráerősítettünk.” – folytatja Misi. – “76 különböző bort tartunk, ennek jó része organikus. Olyan is van, amit még Magyarországon is kevés helyen kóstolhatsz meg, itt Londonban pedig sehol.”

A Rosemary tehát nemhogy bezárni nem készül, hanem a hétvégén nagy bulival ünnepli fennállásának 4. évfordulóját.

A brexitről és vállalkozása sorsáról beszélt a londoni magyar étterem tulajdonosa 5

“Eljön a Folktone Banda, nagyon tehetséges magyar és szerb művészek, akik itt élnek Angliában, és sokat tesznek a Kárpát-medence népzenei világának a népszerűsítéséért. Voltak már nálunk, óriási hangulatot csináltak, ezt várjuk most március 30-án is.”

Brexit ide vagy oda, a Rosemary olyannyira él, hogy egész áprilisra-májusra tele vannak programokkal: koncertet ad a Sziámi AndFriends, eljön a Benkő László vezette Budapest Gold Stars, helyszínei lesznek a Telegraph Hill Fesztiválnak és a New Cross and Deptford Filmfesztiválnak.

Több infó az eseményekről és asztalfoglalás itt.

Megosztás