A Barra vihar holnap éri el Nagy-Britanniát: ismét havazásra és akár 100 km/órás széllökésekre kell készülni 1

Ismét viharos erejű széllökésekre lehet számítani az ország számos régiójában, és több helyen havazást is jósolnak Nagy-Britanniában, miután kedden a Barra vihar eléri a szigetország partjait.

A Barra vihar holnap éri el Nagy-Britanniát: ismét havazásra és akár 100 km/órás széllökésekre kell készülni 3

Az ország több térségében még helyre sem állt a rend az Arwen vihart követően, és máris itt a következő, amely jó eséllyel ismét okoz majd fennakadásokat a közlekedésben, és sajnos jó eséllyel lehetnek majd áramkimaradások is a havazásnak és az erős szélnek köszönhetően.

Sárga figyelmeztetést adott ki a viharos erejű szél miatt a Met Office egész Angliára, Walesre, Észak-Írországra és Skócia nagy részére egyaránt. A széllökések csak a messzi északi területeket és a skót szigeteket kerülik majd el nagy valószínűséggel. A szigetország többi része tehát a keddi naptól kezdődően ismét készülhet egy újabb viharra.

A brit meteorológiai intézet előrejelzései szerint Nagy-Britannia legtöbb régiójában lehet majd számítani 70-80 km/órás széllökésekre, a tengerparthoz közeli részeken viszont a 100-110 km/órás rendkívül erős szél sem lesz ritka.

Az időjósok szerint az esőzés a keddi nap folyamán havazásba fog átfordulni elsősorban Anglia északabbra fekvő területein, és Skócia számos térségében.

A Barra vihar holnap éri el Nagy-Britanniát: ismét havazásra és akár 100 km/órás széllökésekre kell készülni 4

Brent Walker, a Meteorológiai Intézet egyik meteorológus-helyettese elmondta: „Az említett területeken meglehetősen széles körben két-öt centiméteres hó várható, de lokálisan ez elérheti akár a tíz centimétert is, különösen a Southern Uplands és a Highlands régiókban.” Egyes helyeken az erős havaz miatt számítani kell majd arra is, hogy a közutakon a látótávolság jelentősen lecsökkenhet.

A Barra vihar már a szezon második elnevezett vihara, miközben az Egyesült Királyság egyes részei még ki sem lábaltak a 10 nappal ezelőtti pusztító Arwen vihar okozta káoszból. Több mint 4000 otthon már több, mint egy hete van áram nélkül, amelyek többsége Északkelet-Angliában található.

Erős szél volt tapasztalható az ország egyes részein szombat éjjel is, óránként 70-80 km/órás széllökéseket is regisztráltak. Skócia egyes részein a hőmérséklet nulla fok alá is süllyedt a hétvége folyamán.

A viharos erejű szél mellet, ahol havazni nem fog, az azokon a területeken élők sem ússzák meg csapadék nélkül, a legtöbb régióban ugyanis valószínűleg heves esőzések is kísérik majd a szeles időjárást.   Forrás